Viljan kuivaukseen kuluu paikoin enemmän energiaa kuin viljelyyn

Jopa yli puolet viljelyn energiankulutuksesta muodostuu kuivaamisesta joten lajikkeen myöhäisyys voi heikkona vuonna jopa kolminkertaistaa kuivauskustannukset. Markkinoilla on paljon satoisia, mutta aikaisia ohra-, vehnä ja kauralajikkeita, joita kannattaa hyödyntää edullisena energiansäästökeinona. Synergiaetuja muodostuu mm. keskimäärin paremmista puintisäistä ja työajansäästöstä.
 

Syksy oikea aika pohtia myös investointitarpeet

 
Viljan kuivaaminen on pohjoismainen ja samalla myös hyvin kallis ilmiö. Hintaa kuivaukselle muodostuu energian ja investoinnin muodossa. Kuivauksen kustannukset ovat sateisen syksyn jälkeen monella kasvinviljelijällä tuoreessa muistissa. Syksy onkin parasta ajankohta suunnittelulle. Aikaa on vielä hyvin tehdä muutoksia ennen seuraavaa kasvukautta, viljelysuunnittelussa ja investoinneissakin.  
 
Öljy on ylivoimaisesti yleisin kuivurin käyttöenergia. Sen korvaaminen uusiutuvalla energialla on kuitenkin helppoa verrattuna traktoripolttoaineen vaihtoehtoihin. Suurempi ongelma on kuivuri-investoinnin pitkä takaisinmaksuaika. 
 
Hintaero 15 vuodessa öljyn ja hakkeen (20 euroa m3) välillä 100 hehtaarin viljatilalla on noin 50 000 euroa laskettuna 80 sentin öljyn litrahinnalla. Jos öljyn litrahinta on euro hakkeeseen siirtymällä säästää noin 70 000 euroa.  Tästä voi hahmottaa kuivuri-investoinnin takaisinmaksuaikaa. Investointi kuivurin polttoaineeseen on kuitenkin vain yksi keino säästää rahaa.
 
Ota yhteyttä, kun harkitset investointia!
 

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.