Luomussa saa haastaa itseään

Luomuun ja puhdaskauratuotantoon siirtyminen on antanut Mika Keräselle uutta potkua kymmenen vuotta sitten alkaneeseen tilanpitoon. Tuotantosopimus Kinnusen Myllyn kanssa on tarkoittanut paitsi puhtaan siemenen käyttöä myös huolellista kaluston, kuivurien ja varastojen puhdistusta. Kuva: Ella Karttimo
Mika Keräsen viljatilalla Muhoksen Honkalassa on juuri korjattu ensimmäinen luonnonmukainen kaurasato, joka kuivuudesta huolimatta oli lopulta tyydyttävä. - Luomuun siirtyminen on ollut mielenkiintoista uuden oppimista. Nyt on saanut haastaa itseään.
Vuodenvaihteen luomuperuskurssi vahvisti mielessä liikkuneita ajatuksia ja rohkaisi selvittämään luomun mahdollisuuksia tarkemmin. Hyvä signaali oli myös parinkymmenen kilometrin päähän nouseva Kinnusen Myllyn puhdaskauramylly, johon yritys etsi kevään aikana ensimmäisiä sopimusviljelijöitä.
- Luomu on kiinnostanut jo pitempään sekä viljelyn kannattavuuden että ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Kun maa voi hyvin, se tuottaakin paremmin. Myös nuorempi polvi on innostunut luomusta ja mukana tilan töissä.
 
Suunnitellen hyvään alkuun
Mitä luomuun siirtyminen tarkoittaa ja edellyttää käytännössä? Mitä kasveja kannattaa viljellä? Mistä ravinteet, kun tilalla ei ole omia kotieläimiä? - Monenlaisia kysymyksiä pyöri mielessä. Jokaisen tilan lähtökohdat ovat erilaiset, Mika Keränen sanoo.
Vastauksia hän haki yhdessä ProAgria Oulun luomuasiantuntijan Anna-Leena Vierimaan kanssa. Tilan luomuun siirtymistä oli mahdollista kartoittaa Neuvo 2020 -palveluna. Kevään mittaan tehtiin myös viljely- ja luomusuunnitelmat, hoidettiin tukihaku sekä laitettiin kuntoon luomuvalvontaan liittyvät paperit.
- Lannoitus ja ravinteiden saanti askarruttivat alkuvaiheessa, vaikka viljan ja viherkasvustojen vuorottelu oli tuttua jo tavanomaisesta viljelystä. Viherlannoituksen lisäksi vertailussa on ollut yhdellä lohkolla lietelannoitus ja toisella ostoravinteet, Keränen kertoo.
 
Siementuotantoa heti luomuna
Keräsen tilan noin 100 hehtaarin lohkoilla viljeltiin aiemmin kauraa ja ohraa, kun osa lohkoista oli viherlannoituskasvustoina. Ensimmäisenä luomukesänä viljelyssä on ollut puolet puhdaskauraa, puolet siemenviljaa. Puhdaskauraa viljelevä tila ei saa tuottaa muita viljakasveja. 
- Kun puhdaskauran kaksi ensimmäistä satoa menee myyntiin tavanomaisena viljana, sertifioitu siementuotanto hyväksytään luomuna heti. Parempi hinta tulee kahden vuoden siirtymävaiheessa tarpeeseen, Mika Keränen sanoo.
Hän pitää luomupuhdaskauran mahdollisuuksia ja näkymiä valoisina. Gluteenittomien kauratuotteiden kysyntä jatkaa kasvuaan maailmalla. 
 
Ella Karttimo

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut

  • Viljelysuunnitelma

    Viljely-, lannoite- ja kasvinsuojelusuunnitelmat kannattaa teettää ennen tuotantopanosten hankkimista.