Halu keskittyä omaan osaamiseen sai ulkoistamaan paperinpyörityksen

3 min lukuaika

Referenssit

Ydinosaaminen maitotilalla tarkoittaa tosin melkoisen laajan repertuaarin hallintaa.

Selvästi tämä karja on tottunut ihmisen käsittelyyn. Laitumen periltäkin tullaan haistelemaan vierasta ilmestystä ja osa tunkee isännän, Markku Kohtalan käden alle rapsutettavaksi.

Ydinosaaminen maitotilalla tarkoittaa tosin melkoisen laajan repertuaarin hallintaa. Omien peltojen viljely, eläinjalostus, ruokinta, eläinten hyvinvointi ja lypsy muutamia mainitakseni.

- Olen käytännön ihminen ja paperihommissa epämukavuusalueella. Säästyy hermoja, kun annan ProAgrian asiantuntijan tehdä ne hommat. Silloin ei myöskään jää epävarmaa tunnetta, että tuliko kaikki oikein, Markku Kohtala tuumaa, kun katselemme aidan takaa luokse tulevaa karjaa.

Ihmisen kokoinen tila

Minna ja Markku Kohtala ovat ottaneet tilanpidon haltuunsa vuonna 2007. Tilalla on 40 lypsävää ja oma nuorkarja. Ihmisen kokoisella tilalla voi tulla hyvin toimeen, kun mukana on roimasti maalaisjärkeä ja tarpeen mukaan lisäviisautta eri asiantuntijoilta. Maidon tuottajahinnan muutokset ja ilmaston lämpeneminen ovat Kohtaloiden yrittäjäaikana vaikuttaneet maatalouden harjoittamiseen enenevässä määrin.

- Näen, että mitä enemmän ilmasto muuttuu, sitä tärkeämpää pellon omavaraisuus on. Lisäksi omalla tuotannolla pystyn itse vaikuttamaan siihen, millaisia rehuja syötän eläimilleni.

-Tilalla ei tarvitse turvautua ostorehuun, mikä onkin helpotus vallitsevilla rehuviljan hinnoilla.

- Sadon puolesta tämä kesä oli torjuntavoitto! Ensimmäinen rehusato oli niin hyvä, että se yksin olisi riittänyt tulevalle kaudelle ja viljankin laatu oli erittäin hyvä, vaikka määrä jäi pienemmäksi kuin yleensä.

Ulkopuolista silmää ja tietotaitoa

Viljelyosaamiseen on saatu täydennystä ProAgriasta. Kasvintuotannon erityisasiantuntija Sari Vallinhovi tekee tilalle viljelysuunnitelman, mikä sisältää mm. lajikkeiden valinnan, lannoituksen ja kasvinsuojelun. Samaan palvelupakettiin on liitetty viime vuosina myös EU-tukihaku. Kohtala on palvelupakettiin tyytyväinen.

Sarin mielestä yhteistyö Markun kanssa on sujunut mukavasti:

- Viljelysuunnittelu on jouhevaa tehdä, kun lohkokirjanpitokin on kunnossa. Edellisen satokauden tiedoilla on helppo jatkaa seuraavaa vuotta. Eu-tukihaun puitteissa ollaan moneen otteeseen yhteydessä vuoden mittaan alkaen eläinten hyvinvointikorvauksen haulla ja päättyen syysilmoitukseen. Korona-aikana olemme saaneet hyvin tehtyä tarvittavat hakemukset Teamsin välityksellä.

Palveluun kuuluu myös muistutukset ajankohtaisista toimenpiteistä, kuten lanta- ja maanäytteiden otosta.

- Nurmenviljelystä keskustellaan paljon - välillä pohditaan sopivia siemenseoksia säilörehunurmille ja välillä taas lannoituksen ja kalkituksen tarpeita. Uskon että tuttu asiantuntija alentaa myös kynnystä tarttua puhelimeen ja kysyä neuvoja, jos jokin asia askarruttaa, Vallinhovi toteaa.

Markun mielestä on hyvä saada välillä ulkopuolista silmää karjanhoitoon, vaikka hän tunteekin lehmänsä yksilöinä ja jokainen saa henkilökohtaisen hoidon ja ”palvelun”. Tuotannon ohjauksen ja ruokinnan suunnittelun tilalle on usean vuoden ajan tehnyt kotieläintuotannon asiantuntija Kirsi Mattila-Löppönen.

- Erityisen hienoa on ollut seurata, miten tilaa ja tuotantoa on kehitetty. Asioita on yhdessä pohdittu monelta kantilta esimerkiksi täydennysrehujen valinnassa. Markku myös haastaa esittämällä visaisia kysymyksiä. Aina ei vastausta ole heti antaa, mutta oman organisaation sisältä vastaus kyllä löytyy, Kirsi toteaa.

Mitä näet viiden vuoden päässä olevan, kysymyksen äärellä on pienen hetken hiljaista.

- Maidontuotannolla mennään, mutta kannattavuuteen on korjauspainetta. Itse voin vaikuttaa tuloksessa vielä siihen, että karjaa jalostetaan paremmin rehua hyödyntäväksi, Markku miettii ja jatkaa:

- Toivon myös luottamuksen voittamista kuluttajien suuntaan, että he näkisivät hyvin hoidetun maan ja hyvin voivat eläimet.

ProAgrian vahvuutena on monipuolinen osaaminen. Eri alojen asiantuntijamme tekevät yhdessä työtä asiakkaan hyväksi. Markku ja Minna Kohtalan tila käyttää sekä pelto- että kotieläintuotannon palveluja. Viljelysuunnittelun yhteydessä mietitään, kuinka saadaan edullisesti hyvää rehua, jotta maidontuotannosta saadaan mahdollisimman hyvä tulos.

Kohtalat ovat osallistuttuneet myös Mainio Maito -hankkeen pienryhmään, josta saa vertaistuen lisäksi oppia hiiliviljelystä.