"Elämme yrityksessä, joka haluaa kehittyä eteenpäin"

2 min lukuaika

Referenssit

Porilainen Matti Peltomaa ryhtyi maatalousyrittäjäksi, perusti lihanleikkaamon ja perustaa nyt lähiruokamyymälöitä.

Matti Peltomaa sai liiketoimintasuunnitelman laatimiseen avun ProAgrian yritysasiantuntija Anne Heikintalolta.

Maatalousyrittäjä Matti Peltomaan tarina ei ole tavallisemmasta päästä. Hän ei perinyt sukutilaa tai jatkanut maanviljelyä aiempien sukupolvien vanavedessä. Hän alkoi maatalousyrittäjäksi ”tyhjästä”.
– Aiemmin olin rakennusalan yrittäjänä. Mielenkiinto on vetänyt enemmän maatalouteen. Peltomaan tila on perustettu 2009. Aloitin viljelemällä muutamaa hehtaaria vuokrapeltoja ja parilla kyytöllä, hän kertoo.

Nyt karjaa on noin sata päätä. Kesäisin karja laiduntaa erityisympäristötukien piiriin kuuluvilla alueilla, kuten luonnonhoitopelloilla ja rantaniityillä. Talven eläimet viettävät pihatossa Pomarkussa.
– Lähtökohta maatalouteen oli jo alussa ekologinen ja eettinen. Sitä kautta on pikkuhiljaa alettu laajentua.

Vanhasta koulusta tilat

Vuonna 2013 Peltomaa otti ensi askeleen karjankasvatuksesta kohti jatkojalostusta ostamalla Pomarkun Honkakoskelta vanhan koulun. Ensin uusittiin lämmitysjärjestelmä vaihtamalla öljy hakkeeseen. Seuraavana vuonna alettiin saneerata koulutiloista lihankäsittely- ja myymälätiloja. Liiketoimintasuunnitelman laatimiseen sekä maksuvalmius- ja kannattavuuslaskelmien tekemiseen Peltomaa haki apua ProAgria Länsi-Suomen yritysasiantuntijoilta. Yhdessä päädyttiin siihen, että leikkaamoinvestointi kannatti ja päädyttiin hakemaan yritystukea Satakunnan ELY-keskukselta.
– Varsinkin investointipuolella ProAgrian apu on ihan välttämätön. Laskelmia ei missään nimessä kannata ruveta itse tekemään. Tällaisissa kertaluontoisissa töissä tarjolla oleva asiantuntija-apua on pelastus. Yrittäjällä on niin hirvittävä määrä byrokratiaa huolehdittavanaan muutenkin.

Myös maatalouden tukihakemuksissa Peltomaa käyttää ProAgrian asiantuntijoiden apua.
– Kaikille apu maataloustukipuolella ei ole niin tärkeää, mutta itseäni se on helpottanut.

REKO-ringistä omaan myymälään

Lihanleikkaamon myötä Peltomaa alkoi myydä tilan tuotteita myös Satakunnan alueen REKO-ringeissä. Tämä johti kokonaisen lähiruokamyymälän perustamiseen.

Kesällä 2016 Pomarkun vanhan sillan kupeeseen avatun myymälän valikoima on laajentunut koko ajan. Omien tuotteiden lisäksi valikoimassa on nyt lähemmäs 30 muun tilan tuotteita. Tukuista ei osteta mitään, kaikki tulee suoraan tuottajilta – mahdollisimman läheltä.
– Ei tarvitse olla luomua, mutta mielellään eettisesti ja ekologisesti tuotettua. Onneksi on paljon jatkojalostajia, yllättävän paljon maaviljelijät tekevät Suomessa; mehuja, juustoja, mausteita, jäätelöitä. Huoli pidetään siinä, että tuote on maatilalla tehty ja suoraan tuottajalta tullut meille.

Peltomaa sanoo, että tilamyymälässä on ollut paljon opettelemista, sillä liikkuvia osia on paljon.
– Montaa virhettä ei tarvita, että viivan alla miinusmerkkinen luku. On tässä virheliikkeitäkin tehty, nyt on sen verran kehitytty, että hyvin tarkkaan lasketaan kannattavuutta. Onhan tämä täyttä liiketoimintaa ja kovaakin sellaista,
että jonkun tuloksen saa syntymään.

Laajentaminen mielessä

Yrittäjän suunnitelmat eivät ole jäämässä ainoastaan Pomarkun myymälään, toista tilamyymälää ollaan parhaillaan avaamassa Porin keskustaan. Myös maatilan laajennus ja investoinnit ovat edessä, sillä omat eläimet eivät kohta enää riitä.
– Elämme yrityksessä, joka haluaa kehittyä eteenpäin. Lyhyen ajan suunnitelma on, että perustetaan tilamyymälöitä. Tavoite on saada tuotteet mahdollisimman suoraan tuottajilta kuluttajille.

Teksti ja kuva: Mimmi Virtanen