Automaattilypsy tiiminä kohti tavoitteita

2 min lukuaika

Referenssit

Brandtin automaattilypsytilan ympärille koottu monialainen osaajajoukko puhaltaa yhteen hiileen ja kulkee kohti yhdessä asetettuja tavoittei

Automaattilypsyn kehitysohjelmassa Mty Brandtin kumppaniksi koottiin monialainen osaajajoukko. Markku Brandt on tyytyväinen siitä, että tiimi tilan ympärillä puhaltaa yhteen hiileen ja kulkee samaan suuntaan. Kuva: Sonja Pyykölä

Brandtin automaattilypsytilan ympärille koottu monialainen osaajajoukko puhaltaa yhteen hiileen ja kulkee kohti yhdessä asetettuja tavoitteita.

Robottitilojen AMS-kehitysohjelma käynnistyi Toholammilla Markku ja Mika Brandtin maatalousyhtymässä alkukartoituksella.

– Tilahaastattelu oli sopivan laaja. Kaikkea on hyvä kysellä. Kehitysideapohjaan oli saatu oleellinen, Markku kertoo.

Puheeksi tuli esimerkiksi sorkkiin keskittyvä Terveet jalat -täsmäpalvelu, joka sopii yhteen sorkkahoitajan käynnin kanssa.

– Silloin ei häiritä lehmiä moneen kertaan ja sorkkahoitaja voi suoraan kertoa huomioistaan. Miksei tehtäisi samalla kuntoluokituskin, Markku pohtii.

Automaattilypsyn valtakunnallinen huippuosaaja Sonja Pyykölä tähdentää, että sorkkaterveys on lypsyrobottitilalla tärkeää. Eläinten liikkuvuus robotille paranee, kun sorkat voivat hyvin. Sorkkaterveyden ylläpito nostaa elinikäistuotosta, kun lehmiä ei poisteta sorkkaongelmien vuoksi. Havainnot edistävät sorkkaterveyttä ja ehkäisevät ongelmia.

Moniammatillinen tilatiimi

Alkuhaastattelussa puettiin sanoiksi ajatus tilan johtamisen tuesta ja tarpeesta saada se 2020-luvulle. Tämä johti tilan väen ja eri asiantuntijaorganisaatioiden yhteisen ja moniammatillisen tilatiimin kokoamiseen.

AMS-kehitysohjelmassa Mty Brandtin kumppaniksi koottiin ProAgrian tuotannon, talouden, johtamisen, eläinten hyvinvoinnin ja ruokinnan asiantuntijoita sekä Maitokolmion tuotantoasiantuntija ja tilan sorkkahoitaja.

– Myös meijerin on hyvä olla mukana. Kun tilat kasvavat, tarvitaan useampia silmiä. Mennään tilan ehdoilla eteenpäin, tuotantoneuvoja Hannele Pokela Maitokolmiolta toteaa.

Kohti yhteisiä tavoitteita

Keväällä pidettiin ensimmäinen palaveri, jossa suunniteltiin tiimityöskentelyn etenemistä ja mietittiin tulevia tsekkauskohtia. Porukalla sovittiin yhteisiä kehityskohteita ja toimintatapoja. Palaveri pidettiin etänä koronan vuoksi.

– Oli ok työskennellä etänä. Kun jokaisella oli etukäteen aikataulutettu puheenvuoro, esityksen piti olla perusteltu ja napakka, Hannele kertoo.

Brandtit pitivät hyvänä sitä, että puheenvuorot oli mietitty. – Jos me oltaisiin oltu livenä, olisi yhdeksän hengen porukka saattanut ajautua kahvipöytäkeskusteluun.

Nyt tiimin tiedonkulku sujuu ja tavoitteita toteutetaan yhdessä.

– Pakolliseksihan tämä pitäisi määrätä. Uskon, että kaikki hyötyvät tästä, Markku naurahtaa.

Myös Hannele Pokela on meijerin näkökulmasta tyytyväinen. – Jos tuottaja kokee, että hän hyötyy moniammatillisesta yhteistyöstä, silloin tämä toimii.

Enemmän irti automaattilypsystä

Automaattilypsyyn erikoistuneet asiantuntijamme auttavat robottilypsyyn siirtyviä ja aloittavia tai siitä jo kokemusta saaneita tiloja saamaan parhaan mahdollisen hyödyn robotin ominaisuuksista ja mahdollisuuksista, ja sitä kautta pääsemään parempaan tulokseen.

ProAgrian kehitysohjelma automaattilypsytiloille on kokonaisvaltainen palvelu, joka räätälöityy aina tilan omien tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Asiantuntija kulkee yrittäjän rinnalla sekä auttaa automaattilypsytilaa löytämään uusia näkökulmia ja kehittämisen paikkoja.

Uusin asiakaslehtemme sisältää tämän tarinan ja paljon muuta. Tutustu lehteen ja vastaa lukijakyselyyn 22.10. mennessä. Arvomme kaikkien yhteystietonsa jättäneiden kesken kolme kirjapalkintoa.