Rikkakasvien hallinta ratkaisee luomusiementuotannon

2 min lukuaika

Luomublogi

Toimin siemenviljelytarkastajana Pohjois-Karjalan alueella ja näen kesällä monenlaisia kasvustoja

Tätä kuvaa ei ole otettu luomupellolta.

Toimin siemenviljelytarkastajana Pohjois-Karjalan alueella ja näen kesällä monenlaisia kasvustoja. Siemenviljelytarkastajan työ on itselle opettavaista kun näkee eri lajikkeita ja erilaisia kasvustoja. Loppukesällä näkyy hyvin kasvitautien kirjo ja epäonnistumiset rikkakasvitorjunnassa. Myös maan kasvukunnon ongelmat näkyvät selkeästi. Luomusiementuotannossa eri kasvustojen vaihtelu on vielä suurempaa kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomussa ei ole aineet käytössä korjaamassa viljelytekniikan epäonnistumista.

Siementarkastuksilla seurataan erityisesti sellaisia rikkaruohoja, jotka eivät lähde lajittelussa pois. Viljoissa on vain harvoja sellaisia rikkaruohoja. Yksi sellainen on peltoretikka, jonka lidut katkeilevat puidessa juuri viljan siemenen kokoiseksi. Peltoretikka viihtyy kivennäismailla ja se onneksi meillä ei ole kovin yleinen rikkaruoho. Olen pyytänyt viljelijöitä sitä kitkemään pois.

Nurmien siementuotanto on vaativampaa ja hankalien rikkaruohojen määrä suurempi. Nurminadalla pahin rikkaruoho on juolavehnä ja ehdottomasti nurminadan siementuotanto ala pitää olla perustamisvaiheessa siitä puhdas. Nurminataa on meillä ollut vain vähän siementuotannossa varsinkaan luomuna. Timoteissa pahin rikkaruoho on saunakukka ja sitä on luomutiloilla kitketty urakalla. Jollakin tilalla isäntä teki traktorilla ajourat, jotta pääsi hyvin liikkumaan timotein seassa. Lisäksi hankalien rikkakasvien listalla on hierakat, suolaheinät, jauhosavikka, peltoukonnauris ja juolavehnä. Luomutuotannossa nurmiheinien satovuodet ovat harvoin neljää vuotta. Kasvuston kunto huononee koko ajan.

Varsinkin luomuapilan siementuotanto on vaativa laji mutta siemenen kysyntä ja hinta on kova. Apiloilla seurattavia rikkaruohoja ovat mm. saunakukka, jauhosavikka, hierakat, matarat, pillike ja peltotaskuruoho. Eniten riesaa ja kitkemistyötä tekee saunakukka. Lisäksi apilan siementuotannon haasteita ovat pölyttäjien määrä ja korjuuolosuhteet.

Tuottavaa Luomua hankkeessa järjestetään Joensuussa rikkakasvipäivä luomusiementuottajille pääsiäisen jälkeen. Seuraa tapahtumakalenteria!

Kaisa Matilainen

ProAgria Pohjois-Karjala