Opintomatka luomutiloilla: Raksyrjän tila, Kärkölä

Aapo Ylä-Sulkavan tila sijaitsee Kärkölässä lähellä Hämeenkoskea. Tilalla on erikoistuttu härkäpavun viljelyyn sekä laadukkaan luomupihvin tuottamiseen.

Tämän syksyn puinnit ovat olleet myös Kärkölässä haasteelliset ja pellon kantavuuden kanssa on ollut ongelmia. Härkäpapua on ollut todella hankala puida kosteissa oloissa niin pellon kantavuuden kuin myös kasvuston märkyyden vuoksi.


Melkoiset urat on pellolle tullut puimurista, joten suosiolla on puinti lopetettu.

Nurmissa käytetään monipuolista seosta. Pääsääntöisesti nurmiin pyritään laittamaan erityisesti sinimailasta. Myös viherlannoitusnurmea käytetään tilalla, jotta saadaan rikkakasvien määrää rajoitettua. Tällöin nurmi niitetään jopa kuusi kertaa kasvukaudella. Niitto määrä riippuu pitkälti mitä rikkakasveja on havaittu pellolla. Niittämiseen käytetään yli neljä metristä Kuhn:in lautasniittokonetta. Niittokone toimii hyvin sekä taloudellisesti ja työ tulee tehtyä myös nopeasti kun ei nurmea päästä liian pitkäksi.


Kuulemma rikkoja lohkolla ollut paljon? Kyllä sai etsiä rikkakasvia kasvustosta ennen kuin sellainen löytyi. Toimenpiteenä on ollut hyvä tiheä nurmi ja runsas niitto. Tätä lohkoa on kuusi kertaa niitetty kesän aikana.

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

Muualla blogeissa