Viljamarkkinakatsaus

13.10.2020

Uuden satokauden 2020/21 näkymät vaikuttavat hyviltä, koska globaali viljan tuotanto tulee olemaan ennätyksellisen suuri 2230 milj. tn. Maailman viljavarastot ovat kasvaneet, mutta suurimpien viljan viejien varastot ovat taas pienentyneet. Suurin varastolisä tulee Kiinasta, kun se ostaa paljon viljaa ja soijaa varastoihinsa. Soijan hinta maailmalla on ollut myös nousussa. Merkittävää Suomen kannalta on, että Kanadassa kaurasato on onnistunut hyvin, nousua edellisvuoteen tuli 6%. Maailmalta odotetaan kohtuullista rapsisatoa, vaikka haasteita kasvukauden aikana on ilmennytkin. Australiassa ja Ukrainassa on odotettavissa rapsista kelpo sato. EU:n suuri tuontitarve ja Kiinan rapsiostojen kasvu nostavat ennusteiden mukaan globaalin rapsikaupan ennätyksellisen korkeaksi, 16,1 milj. tonniin, kaudella 2020/21. Tuotteiden hinnat ovat vaihdelleet maailmanmarkkinoilla viime aikoina ylös ja alas.

Euroopassa satokauden 2020/21 viljojen tuotantoennusteet kertovat pääosin hyvää satoa. Baltian maissa on tullut hyvä sato vehnällä ohralla ja kauralla niin laadultaan kuin määrältäänkin. Myös Ruotsissa on onnistuttu kauran viljelyssä tänä vuonna, jolloin sitä riittää vientiinkin. Keski-Euroopassa on ollut kuivuutta, mikä vähentää siellä viljan tuotantoennusteita. Viljoista kauran tuotantoennuste on korkeampi kuin viime kaudella, rukiin ennuste pysyy samana, mutta vehnän ja ohran tuotantomäärät ovat pienempiä kuin edellisellä kaudella. Luomuviljan hinnat ovat laskeneet etenkin Ruotsissa ja Tanskassa, johtuen hyvistä satonäkymistä. Luomuhinnat ovat paikoin tavanomaisten viljojen tasolla erityisesti rukiilla ja kauralla. Kuluvalla satokaudella rapsia ennustetaan tuotavan ennätyksellisen suuri määrä, 6,2 milj. tn. Syyskylvöisiä kasveja haittaa paikoin kuivuus. 

Kotimaan tuotantoennusteesta on eriäviä näkemyksiä, mutta sato jäänee noin 3 mrd. kg:n tuntumaan. Ohran tilanne on hankalin, koska sato ja sen laatu jäivät vaatimattomiksi monin paikoin. Kauran osalta satoennuste vaikuttaa hyvältä, ja vehnällä pelätään heikkoa laatua. Herneen hyvä kasvukauden alku näyttää heikkenevän paikoin kuivuuden aiheuttamiin ongelmiin sadonkorjuussa. Puintien viivästyminen ja korjuuongelmat eivät ole juuri näkyneet hinnoissa ennen syyskuun loppua suuntaan taikka toiseen.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.