Syksy on vero- ja taloussuunnittelun aikaa

23.11.2016

Kun maatalouden tämän vuoden kirjanpito on kirjattu mahdollisimman pitkälle, pystytään loppuvuoden tulot ja menot ennustamaan melko tarkasti ja näiden tietojen valossa suunnittelemaan tulevaa.

Maatalousverotus perustuu kassaperiaatteeseen, eli tulot ja menot kirjataan pääsääntöisesti sille vuodelle, jolloin ne on maksettu. Kassaperiaatetta soveltaen myös verotusta pystytään säätämään optimaaliseksi.

Nyt on siis viimeinen hetki toimittaa kuitit kirjanpidosta vastaavalle asiantuntijalle ja sopia aika välitilinpäätökseen. Ennen kevään verotuskiireitä tilipalveluasiantuntijalla on aikaa syventyä yksilölliseen verosuunnitteluun ja keväällä tilinpäätöstä tehtäessä asiat ovat hienosäätöä vaille valmiit.

 

TASAINEN TULO

Maatalouden talouskriisin seurauksena verotettava tulo jää tänä vuonna useilla tiloilla normaalia pienemmäksi. Tulevia vuosia ja tuloverojen progressiivisuutta silmällä pitäen verotettavaa tuloa ei ole järkevää laskea liian alas, vaan keinoja, joilla verotettavaa tuloa pystytään säätämään jatkossa, on syytä säästää.

Valtion tuloveroasteikon verotettavan ansiotulon alin raja on 16699€. Jos henkilön verotettava tulo jää tämän rajan alle, kannattaa poistoja jättää tekemättä tai pienentää ja harkita jopa edellisinä vuosina tehtyjen tasausvarausten suoraa tuloutusta. Kun verotettava tulo pidetään tasaisena, on paremmat mahdollisuuden leikata hyvien vuosien progressiivisesti nousevan verotuksen kärkeä. Mitä suuremmalla tulotasolla liikutaan, sitä enemmän ne vaikuttavat myös verotukseen.

 

NETTOVARALLISUUDESTA

Nettovarallisuutta kertyy silloin kun maatalouden varat ovat velkoja suuremmat. Varoja kerryttävät mm. maatalouden maa-alueet, rakennukset ja koneet (poistamaton menojäännös) sekä maatalouden osakkeet ja osuudet. Käytännössä nettovarallisuuden kasvattaminen tarkoittaa sitä, että velkoja lyhennetään enemmän kuin omaisuudesta tehdään poistoja. Kotieläintuotannossa osuuskunnan osuudet on edullinen tapa kasvattaa nettovarallisuutta.

Nettovarallisuuden hyödyt tulevat esiin viimeistään silloin kuin ansiotulojen kokonaisveroprosentti nousee yli pääomatulon tuloveroprosentin. Vuonna 2016 alle 30000 euron pääomatulojen tuloveroprosentti on 30 % ja sitä ylittävältä osuudelta 34 %.

Huomioon kannattaa ottaa myös tietyn ansiotulon jälkeen nouseva ns. marginaalivero. Marginaalivero nousee 26000 euroa ylittäviltä euroilta yli 40%: iin, vaikka kokonaisverotus on tätä huomattavasti pienempi, noin 20 %.

 

 

 

       
 

VEROESIMERKKI, verotettava tulo 45000€, verotuskunta Seinäjoki

Koko vuoden verot €

 
 

Ansiotulo 45000€

13029,95

 
 

Ansiotulo 25000 + pääomatuloa 20000€

10586,31

 
 

Pääomatuloa 45000€

14690,71

 
 

 

   

 

 

 

 

Maataloudessa pystytään jonkin verran säätämään ansio- tai pääomatulona verotettavan tulon määrää, joten esimerkkitapauksessa optimaalista on, kun ansiotuloina verotetaan 25000€ ja loput pääomatulona. Pienissä tuloluokissa ansiotuloverotus on aina pääomatuloverotusta edullisempaa.

 

YHTEISTYÖTÄ

Verosuunnittelu on osa tilan laajempaa talouden suunnittelua. Asiakkaan kannalta toimivin kokonaisuus syntyy, kun kaikki palvelut löytyvät saman katon alta. Näin toimien tiedonvaihto eri asiantuntijoiden välillä on helppoa ja esim. talousasiantuntijalla on käytettävissään myös kirjanpidosta vastaavan asiantuntijalta saatu tuorein tieto ja toisaalta kirjanpitäjä saattaa saada arvokasta tietoa tuotantoeläinasiantuntijalta. Tieto vaihdetaan aina luottamuksellisesti ja asiakkaan etua ajatellen. Ota siis rohkeasti yhteyttä, niin suunnitellaan sinulle paras kokonaisuus.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.