Suomella mahdollisuus tuottaa laadukasta luomua vientiin

23.04.2019

Euroopassa on nähtävissä suuria panostuksia luomutuotannon edistämiseen. Esimerkiksi meidän eteläisessä naapurissa halutaan panostaa vientiin laadukkailla ja lisäarvoa tuovilla luonnonmukaisilla tuotteilla. Viron luomumyynti onkin jo yhtä suurta kuin Suomen, Viron peltoalasta noin 20% on luomussa. Suomella olisi paljon mahdollisuuksia tuottaa laadukasta luomua ja tuotteistaa tuotteet yhä paremmin puhtaiksi pohjolan tuotteiksi. Näin jo Virossa ja Ruotsissa tehdään. Turvaammeko me vain kotimaan markkinoille, joita toki on runsaasti vai olisiko mahdollista lähteä tuotteistamaan tuotteita ja näin saamaan niistä lisäarvoa?

Kilpajuoksu on alkanut ja meidän päätöksemme vaikuttaa siihen tyydymmekö nykyiseen tilanteeseen vai haluammeko kehittää suomalaista ja pohjalaista luomua niin, että siitä saisi lisäarvoa maailman markkinoilta. Markkinointi ei ole helppoa ja tie on kivinen, mutta riittävällä määrällä ja laadulla voi maailmalta saada paremman hinnan kuin kotimaassa.

Lähdetään yhdessä kehittämään Pohjalaista luomua laadullisesti ja määrällisesti. Tähän Nefertiti-hanke tulee järjestämään pellonpientareita ja muita koulutustilaisuuksia Etelä-Pohjanmaan alueella tulevina vuosina.

Nefertiti-hankkeen yksi osio on luomupeltoviljelyn kehittäminen uusilla innovatiivisilla tekniikoilla ja toimilla. Näitä uusia tuulia tarvitaankin luomuun yhä enemmän, sillä luomumarkkinat kasvaa vauhdilla maailmalla ja toisaalta esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla isot luomukotieläintilat kehittyvät koko ajan ja uusia yrittäjiä tulee mukaan luomukotieläinpuolelle lisää. Näiden luomusektoreiden kasvu aiheuttaa tilanteen, jossa luomua on tuotettava yhä enemmän ja laadukkaampana.  Kun Suomessa ei tehdä uusia luomusitoumuksia ja niin tarvitsemme kasvua nimenomaan nykyisiltä luomutiloilta.

Nefertiti-hanke mahdollistaa uuden tiedon hankinnan Keski-Euroopasta, missä luomututkimus on huomattavasti edellä Suomea. Näillä koetuilla ja nähdyillä asioilla voidaan parantaa suomalaisen luomun satotasoja ja laatua.

Nefertiti -hankkeessa pääsin tutustumaan Euroopan suurimpaan luomutilaan Italiassa. 4200 ha peltoa ja laidun alaa ja tilan tärkein tehtävä oli pitää yllä vanhoja maatiaislajeja ja lajikkeita sekä maatiaiseläimiä. Tilalla panostettiin ympäristöön ja matkailuun sekä tuotteiden tuotteistamiseen erikoistuotteiksi, joista sai lisähintaa markkinoilta.

Italiassa oli etsitty ja säilytetty jo usean vuosikymmenen ajan maatiaislajikkeita, niistä parhaat lajit ja lajikkeet oli otettu viljelyyn sekä kehitetty parhaat mahdolliset tekniikat niiden viljelyyn.

Luomusiementuotanto ja viljelytekniikoiden kehittäminen on tulevaisuuden suomalaiselle luomulle elintärkeää, jotta pärjäämme kilpailussa vaikkapa muita Pohjoismaita ja Baltian maita vastaan.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.