Spv-kauppahinta on monen tekijän summa

24.11.2020

Maatilan sukupolvenvaihdosta pohdittaessa tulee ennemmin tai myöhemmin eteen kysymys kauppahinnasta. Yksiselitteistä neuvoa kauppahintaan ei ole, vaan sitä on syytä tarkastella sekä ostajan että myyjän näkökulmasta.

Sukupolvenvaihdosta lähdetään yleensä suunnittelemaan selvittämällä ensin verottajan näkemys tilan käyvästä arvosta. Sen perusteella osataan arvioida lahjaveroseuraamus. Samalla saadaan jonkunlainen lähtökohta kauppahinnan pohdintaan.

Kauppahinta kohtuulliseksi

Maatilan sukupolvenvaihdoksen tarkoituksena tavallisesti on tilanpidon jatkuminen seuraavankin sukupolven ajan. Näin ollen kauppahinta pitää olla sellainen, että ostaja pystyy siitä selviytymään. Päätoimisella tilalla kauppahinta on maksettava tilalta saatavalla tulolla. Sivutoimisella tilalla kauppahinnan maksuun usein käytetään myös ulkopuolisia tuloja.

Ostajan maksukyvyn saa parhaiten selvitettyä maksuvalmius- ja kannattavuuslaskelmalla. Aloitustukea haettaessa laskelman tekeminen on vaatimuksena, mutta muissakin tilanteissa sillä saa parhaan kuvan ostajan maksukyvystä.

Velat eivät seuraa

Maatilan kaupassa on kyse yksityisomaisuuden myynnistä, joten velat eivät seuraa kaupassa. Kauppahinnalla onkin maksettava myyjien tilaan kohdistuvat pankkivelat pois. Sen lisäksi myyjillä voi olla asunnon hankinnasta tai toimeentulon varmistamisesta johtuvia rahan tarpeita, jotka vaikuttavat kauppahinnan suuruuteen.

Sukupolvenvaihdoksissa myyjän kiinteistöstä saama kauppahinta on yleensä verovapaa, mikä pienentää myyjän veroseuraamusta. Irtaimen maatalousomaisuuden myynnistä sen sijaan usein koituu veroseuraamus, johon kauppahinnalla on varauduttava. Etenkin kotieläintilan sukupolvenvaihdoksessa myyjälle voi tulla hyvinkin huomattava veroseuraamus.

Perinnönjakoa ei tehdä

Maatilan sukupolvenvaihdos on myyjän ja ostajan välinen kauppa, jossa ei perinnönjakoa sisarosuuksien muodossa toteuteta. Yleensä kaupat tehdään kuitenkin lahjanluonteisina, jolloin ostaja saa tosiasiassa lahjaosuuden verran ennakkoperintöä. Tällöin on tarpeen miettiä myös muiden perillisten asemaa. Heidän perintöosansa voidaan hoitaa testamentilla vanhemmille jäävästä omaisuudesta tai antamalla heille lahjana osa saadusta kauppahinnasta.

Maatilan sukupolvenvaihdos on monisäikeinen kokonaisuus, joka kannattaa suunnitella huolella. Neuvo 2020-tuki on käytettävissä maatilan sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun. Neuvo 2020-tuen saanti edellyttää, että tila on hakenut maataloustukea.

Sukupolvenvaihdosasioissa kannattaa olla yhteydessä ProAgrian omistajanvaihdosasiantuntijoihin. Heillä on pitkä ja monipuolinen kokemus maatilojen sukupolvenvaihdosten toteuttamisesta. Etelä-Pohjanmaalla sukupolvenvaihdosasioissa palvelevat Olavi Kuja-Lipasti ja Samuli Lampinen.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.