ProAgrian sukupolvenvaihdospalvelut kattavat kaiken

14.03.2019

Mitä saan, jos teetän sukupolvenvaihdoksen ProAgrialla?

Olavi Kuja-Lipasti, teet sukupolvenvaihdoksia, miksi sukupolvenvaihdospalvelut kannattaa ostaa ProAgrialta?
- Maatilan sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseen liittyy monenlaisia vaiheita. ProAgrian palveluun sisältyy kaikki alkusuunnittelusta kauppakirjaan ja muihin paperitöihin saakka. Paketti on laajempi kuin monella muualla alan toimijalla.

Kuinka sukupolvenvaihdosprosessi eteen?
- Sukupolvenvaihdoksen suunnittelu aloitetaan alkupalaverilla, jossa selvitetään maatilaan kuuluva omaisuus ja sen arvo. Samalla kartoitetaan vaihtoehdot tilakaupan toteuttamiseen ja arvioidaan ratkaisujen veroseuraamukset sekä hahmotellaan sopivaa kauppahintaa. Tähän palveluun voidaan käyttää Neuvo tukea.

Tilakaupasta laaditaan luonnoskauppakirja, mikäli haetaan nuoren viljelijän aloitustukea tai halutaan saada ennakkoratkaisu lahjaverotuksesta. Aloitustukihakemus voidaan tehdä paperilla tai maataloushallinnon Hyrrä-järjestelmään. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan verotustietojen ja koulutodistuksen lisäksi liiketoimintasuunnitelma. ProAgrian talousasiantuntija voi laatia liiketoimintasuunnitelman.

Koska on kauppojen aika?
- Lopullinen kauppa voidaan tehdä, kun halutut ennakkoratkaisut on saatu, eikä kaupan toteuttamiselle ole muitakaan esteitä. Kiinteistö- ja omistajatiedot kauppakirjaa varten selvitetään maamittauslaitoksen pitämästä kiinteistötietojärjestelmästä. ProAgrian omistajanvaihdosasiantuntijoilla on kaupanvahvistajan oikeudet, joten virallinen kauppakirja saadaan laadittua samassa yhteydessä.

Mitä kaikkea kaupantekoon kuuluu?
- Kaupantekoon liittyy monenlaisia ilmoituksia. Lahjanluonteisesta kaupasta on tehtävä lahjaveroilmoitukset. Tilanpidon jatkajalle on hankittava Y-tunnus ja tehtävä tarvittavat rekisteröinnit verohallintoon. Myös luopumisesta on tehtävä ilmoitus verohallintoon. Jatkajan on haettava kiinteistöjen omistuksilleen lainhuuto. Myös aloitustuen nostolupa on laitettava vireille.

Kuulostaa haasteelliselta. Autatteko tässä prosessin joka vaiheessa?
- ProAgrian omistajanvaihdospalvelussa hoidetaan kaikki tarvittavat paperityöt. Kaupantekotilaisuudessa käydään myös läpi muistilista asioista, joiden hoitaminen jää jatkajan tai luopujan huoleksi.

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.