Nykypäivän maatila ei voi ohittaa talouskysymyksiä

07.06.2019

Menestyviä tiloja yhdistää yksi ja sama asia: tilat ovat kiinnostuneet taloudesta. Nykyaikana ei enää voi luottaa kaikesta säästämiseen tai vain omaan vaistoon tilan johtamisessa, vaan taloutta pitää suunnitelmallisesti seurata.

- Pärjäävät tilat suunnittelevat asioita, pelkällä kovalla työllä ilman talouden suunnittelua ei enää menesty, toteaa Timo Pajula ProAgria talous- ja tilipalveluista.

- Tekemistä pitää ajatella talouden kautta. Miksi tehdään mitäkin, tarvitaanko niitä ratkaisuja, joita ollaan suunnittelemassa ja onko niihin varaa. Talouden pitää läpileikata kaikkea tilan toimintaa.

Moni murehtii veroja ja panostaa niiden suunnitteluun. Timo Pajula kuitenkin kehottaa paneutumaan isommalla ajatuksella vuotuismenojen suunnitteluun eli budjetin tekoon.

- Budjetoimalla saa selkeän käsityksen siitä, kuinka paljon perustoiminta maksaa, mitkä ovat tulot ja menot, ja mikä on vaikkapa oma velansietokyky.  Maatilayrityksen arjessa kassatilanne vaihtelee rajustikin pitkin vuotta. Sen vuoksi oman talouden tunteminen ja suunnittelu pitäisi olla päivänselvä asia.

Miten tilan talouden seurantaa kannattaisi tehostaa?

- Tekemällä budjetin, se on kaiken alku ja juuri. Välitilinpäätös kannattaa teettää aina kun oma taloudellinen tilanne mietityttää, opastaa Timo Pajula.

- Kun pohtii tilalleen sopivaa kumppania, kannattaa pohtia kuinka kokonaisvaltaista apua kumppani tarjoaa. Meillä ProAgrialla on vahvuutena talouden ja tuotannon vahva tuntemus. Olemme kohdanneet monenlaisia tiloja sekä ratkaisuja ja pystymme sen kautta peilaamaan ratkaisuja tiloille.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.