Miten ylläpidetään maan kasvukuntoa?

12.05.2020

Maan kasvukunto vaatii kokoaikaista ajattelua toimenpiteissä. Jokainen muokkaus ja toimenpide pellolla tulee miettiä maankasvukunnon kannalta. Märkää peltoa ei kannata mennä muokkaamaan. Lisäksi vesitalouteen kannattaa kiinnittää huomiota. Salaojien toimivuudesta saa hyvän kuvan esimerkiksi huuhtelemalla ne säännöllisesti. Ilmaston muuttuessa kerääjäkasvit ja kokoaikainen kasvipeitteisyys tulee yhä tärkeämmäksi. Kasvipeitteisyydellä saadaan luotua suojaa maan rakenteelle, ravinteille ja pieneliöille.

Lannoituksessa kannattaa suosia eloperäisiä lannoitteita ja lisätä eloperäisten maanparannusaineiden käyttöä. Ne tuovat lisää ruokaa maaperän pieneliöille sekä lisäävät orgaanisen aineksen määrää peltoon. Kasvinsuojelussa kannattaa käyttää vain välttämättömiä torjunta-aineita ja minimoida niiden mahdolliset haittavaikutukset maaperään. Hyvä tapa vähentää kasvinsuojelun tarvetta on viljelykierto. Esimerkiksi valkuaisomavaraisuus on suuressa nosteessa, joten syväjuurisista härkäpavuista on hyötyä tautipaineen vähentäjinä ja maanrakenteen muokkaajina.

Tulevana kasvukautena kannattaa tutkia syvemmin omia peltoja sekä analysoida niiden mahdollisuuksia. Näiden kysymysten kohdalla voi myös hyödyntää asiantuntijoiden osaamista ja pohtia yhdessä, miten peltojen kasvukuntoa saataisiin kohotettua.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.