Maatilainvestointien rahoitus Etelä-Pohjanmaalla

03.07.2018

Etelä-Pohjanmaan ELY -keskuksen antamassa tiedotteessa kerrotaan Etelä-Pohjalaisten viljelijöiden investoivan eniten koko maassa.

Onko sinun tilallasi investointi ajankohtaista? ProAgria Etelä-Pohjanmaan asiantuntijat ovat apunasi tilasi investoinnissa, sen kaikissa vaiheissa. Ota ajoissa yhteyttä asiantuntijoihimme. Yhteystiedot löydät tästä.

 

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus TIEDOTE 20.6.2018

Maatilat investoivat Etelä-Pohjanmaalla- riittääkö rahoitus?

Etelä-Pohjalaiset viljelijät ovat hakeneet maatalouden investointi- ja nuorten viljelijöiden aloitusrahoitusta ennätyksellisen paljon - eniten koko maassa. Kuluvan vuoden kahden ensimmäisen hakujakson aikana hakemuksia on jätetty yhteensä 253 kpl ja avustusta sekä korkotukilainaa on haettu yli  59,6 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 maatilojen investointeihin ja tilojen omistajanvaihdoksiiin myönnettiin tukea yhteensä 47,7 miljoonaa euroa.

Etelä-Pohjanmaan ELY- keskuksen käyttöön osoitetut määrärahat uhkaavat jäädä riittämättömiksi erityisesti EU-osarahoitettujen kohteiden avustusten: lypsy- ja nautakarjatalous, sikatalous, broilerkasvattamot, kasvihuonetuotanto, energia – ja ympäristö sekä työympäristön parantamisinvestointien osalta. Rahoitustilannetta  on pyritty korjaamaan 20.6.2018 voimaan tulleella valtioneuvoston asetusmuutoksella, jonka mukaisesti lypsykarjatalouden investoinnit rahoitetaan kokonaan kansallisista varoista elokuun ja lokakuun hakujaksoilla. Muutos on väliaikainen ja voimassa vuoden 2018 loppuun saakka.

Maaliskuun hakujakson päätöksenteko on saatu päätökseen. Elokuun ja lokakuun hakujaksoille jäi käytettäväksi 1,9 miljoonaa euroa em. EU- osarahoitettuihin kohteisiin pois lukien siis lypsykarjatalouden investoinnit, jotka rahoitetaan kokonaan kansallisista varoista. Riittäkö ELY-keskuksen käyttöön osoitettu kansallinen rahoitus, riippuu luonnollisesti hakemusmääristä. Tiedossa on, että ainakin elokuun hakujaksolle on tulossa kohtuullisen suuria lypsykarjatalousinvestointihakemuksia.   

Rahoituskelpoisia hankkeita on vaarassa jäädä rahoituksen ulkopuolelle ellei lisärahoitusta pystytä valtakunnallisin toimin turvaamaan sinne missä investointihalukkuutta- ja –kyvykkyyttä on.

Etelä-Pohjalaisen maatalouden rakennekehityksen ja kilpailukyvyn edistäminen tarvitsee riittävät tukimahdollisuudet investoiville ja jatkamishaluisille tiloille.  Investoivat maatilat tuovat merkittävät kerrannaisvaikutukset myös alueen muulle yritystoiminnalle ja työllisyydelle.

 

Ritva Rintapukka
maaseutuyksikön päällikkö

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.