Kerääjäkasvi, tehokas maanparantaja

12.05.2020

Kevätviljapainotteisessa viljelykierrossa maan multavuus alenee.  Multavuuden laskiessa myös pellon sadontuottokyky alennee. Kevätviljoilla peltojen multavuus laskee vuosittain 200-300 hiilikiloa/ha.  Helppo ja tehokas tapa ylläpitää pellon multavuutta ja kasvukuntoa on kerääjäkasvien viljely.  Kevätviljan alle kylvetty raiheinä kasvusto sitoo kasvukauden aikana hiiltä 200-300 kg/ha.

Kasvukunto kohenee

Tehokkaalla kerääjäkasvien viljelyllä saavutetaan monta maan kasvukuntoa edistävää ja satotasoa kohentaa osatekijää.  Kerääjäkasvit tuottavat ruokaa ja suojaa maan kastemadoille sekä maan muulle pieneliöstölle. Kastemadot liikkuvat maassa pystysuorassa ja poraavat maahan muutaman millin reikiä.  Kerääjäkasveilla ruokitussa hyvässä maassa on kymmeniä kastematoja neliöllä.  Yhdessä maan muun pieneliöstön sekä kasvien juurten kanssa kastemadot muodostan hyvän mururakenteen maahan. Hyvä mururakenne on kuin tummaa raejuustoa.   Hyvä mururakenne tehostaa veden läpäisyä ja parantaa kasvien juurten kasvua.

Ravinteiden sitojia

Keräjääkasvien sitovat hyvin ravinteita.  Monivuotiset heinät pitävät (talviaikainen kasvipeitteisyys) ravinteet tallessa seuraavaan kevääseen.   Kerääjäkasvien merkitys korostuu herneellä ja härkäpavulla biologisen typensidonnan tuottaman typen talviaikaisena varastointina. Kerääjä kasvi nappaa myös karjanlantalannoituksessa sadonkorjuun jälkeen vapautuvan typen talteen. Pohjalaisilla kevyillä kivennäismailla on pulaa kaliumista. Kerääjäkasvi auttaa pitämään kaliumia pellossa.  Kalium huuhtoutuu herkästi.  Ilman kerääjäkasvia kaliumia huuhtoutuu talven aikana kymmeniä kiloja hehtaarilta.  Syyskyntäjälle oikea valinta kerääjäkasviksi on italian raiheinä, joka nappaa ravinteita tehokkaasti myöhään syksyyn.  Monivuotiset heinät toimivat kevätkyntäjille myös siksi, että keväällä ne aloittavat kasvun aikaisin ja kasvin juuristo kuivattava peltoa kylvökuntoon altapäin. Italian raiheinä kasvusto sekoitetaan kevyesti maahan (kevennetty muokkaus) tai kynnetään myöhään syksyllä.  Keväällä talven tappama kulottunut italian raiheinä matto hidastaa maan lämpiämistä.

Kevätviljojen kerääjäkasvit

Kevätviljojen kerääjäkasviksi soveltuvat italianraiheinä ja englannin raiheinä sekä muut monivuotiset heinät.  Oleellista kerääjäkasvien hyötyjen saavuttamiseksi on riittävän tiheän kasvuston aikaansaaminen.  Kylvö piensiemenlaatikosta pääkasvin kylvön yhteydessä on varmin tapa saada kerääjäkasvit taimettumaan ja riittävän tiheä kasvusto.  Suositeltava kylvömäärä raiheinillä on 6-10 kg /ha.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.