Kasvutilannetiedote, Etelä-Pohjanmaa

28.04.2020

Edellinen kasvukausi tuotti pohjalaisviljelijöille varsin hyvän viljasadon, mikä osaltaan pitää odotuksia korkealla myös tulevana kasvukautena. Mennyt talvi oli vähäluminen, mutta sateinen. Pelloille ei ehtinyt tulla paljon routaa, mikä aiheuttaa epätasaista kuivumista pelloilla. Tällä hetkellä sää on viileää ja kevät ei ole vielä ottanut kunnolla otetta. Sääennuste näyttää edelleen varsin kovia yöpakkasia ja päivälämpötilat ovat 5 asteen molemmin puolin. Tämän hetkinen viileä säätyyppi tulee hidastamaan peltotöiden aloitusta ja kasvien kasvuun lähtöä. Nyt onkin tärkeää tarkastaa salaojien kunto ja välttää menemästä märille pelloille ennen kuin pellot ovat kuivuneet tarpeeksi. Etelä-Pohjanmaalla kylvötyöt ovat vasta alussa. Kylvötöiden etenemiseksi pieni vesisade ei olisi haitaksi, jotta loppukin routa sulaisi. Myös syysviljat ja nurmet tarvitsisivat pikaisesti lisää vettä.

 

Syysviljat selvisivät kohtalaisen hyvin kuluneesta talvesta. Eritoten ruis on selvinnyt hyvin. Syysvehnässä talvituhoja on tullut jonkin verran. Kuminalla talvituhoja ei ole havaittu. Syysviljoissa on nyt syytä tarkkailla rikkatilannetta. Huhtikuun lopun kylmyydestä johtuen, kylvöissä on päästy vasta alkuun. Kylvöistä ensimmäisissä on ollut kevätvehnää, kauraa, hernettä ja härkäpapua. Kunnolla kylvöjä päästään aloittamaan vapun tienoilta. Lietteen sekä lannoitteiden levitystä on tehty menneellä viikolla. Myös syysviljojen lannoitus on vielä kesken.

 

Nurmien täydennyskylvöjä on aloitettu jo maaliskuun lopulla, mutta valtaosa ajoittunee sääolosuhteiden mukaan nyt viikonlopun ja ensi viikon puolelle sekä toukokuun alkuun. Nurmen lannoituksia on tehty siellä, missä pellot ovat kantaneet hyvin. Talvituhoista ei vielä ole tarkkoja havaintoja.

 

Ruoka- ja tärkkelysperunapeltojen muokkaustyöt eivät ole vielä alkaneet harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta. Viljelijät ovat lajitelleet viimeisiä omia siemenperunoita, vastaanottaneet sertifioitua siemenperunaa varastoihinsa ja valmistautuneet muutoin tulevaan kasvukauteen. Ruokateollisuusperunan kysyntä on tippunut paljon koronan myötä ja tämä on tukkinut myös ruokaperunamarkkinat, joten varastoissa saattaa olla perunaa vielä alkusyksystä niillä tiloilla, joilla on kylmälaitteet. Vielä on aikaista sanoa, vaikuttaako tämä tilanne kylvösuunnitelmiin perunatiloilla.

 

Etelä-Pohjanmaalla varhaisperunaa on vähäinen määrä, ja näiden peltojen istutustyöt ovat valmisteilla.

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.