Hyödynnä Neuvoa talouspalveluissa

20.11.2018

Kaikilla maatiloilla on käytössään Neuvo2020-rahaa10.000 euroa ohjelmakauden 2015-2020 aikana. Maatilojen nykyaikaistaminen ja kilpailukyky -osiossa Neuvo2020-rahaa voi käyttää monipuolisesti eri talouspalveluihin. Näistäkin palveluista viljelijä maksaa vain arvonlisäveron osuuden. Neuvo2020-talouspalveluista löytyy vaihtoehtoja jokaisen tilan tarpeisiin ja elinkaaren vaiheisiin.

Talouden haasteet näkyvät tilojen arkipäivässä. Kotieläintiloilla rehukustannukset ovat nousussa kuivan kesän jäljiltä ja korkeat tuotantokustannukset aiheuttavat ongelmia kaikkien tuotantosuuntien edustajille. Lainojen maksuohjelmat saattavat olla liian ylimitoitettuja nykyiseen tulotasoon nähden. Syksyllä maksettavat tuet auttavat jonkin aikaa, mutta jo hyvissä ajoin tulisi miettiä esimerkiksi budjetoinnin kautta sitä, miten rahat riittävät pidemmällä aikavälillä.

Kuukausibudjetti auttaa hahmottamaan kuukausittaiset tulot ja menot sekä rahojen riittävyyden. Kun budjetti tehdään ajoissa ja päivitetään säännöllisesti, pystytään esimerkiksi maksuohjelmia miettimään uudelleen hyvissä ajoin. Neuvo2020-palvelua voi hyödyntää sekä budjetoinnissa että laajemmassa maksuvalmiuden seurannassa.  Neuvo2020-palvelun kautta onnistuvat myös kasvintuotannon tuotantokustannuslaskelmat, maidontuotannon kustannuslaskelma sekä tulosanalyysi. Näiden avulla pystytään oman tuotannon kustannusrakennetta sekä kehittämiskohteita avaamaan tarkemmin ja näistä on saatavilla myös vertailutietoa muilta tiloilta.

Neuvo2020-palvelua voi käyttää sukupolvenvaihdosten suunnitteluun, yhtiöittämisselvityksiin sekä erilaisten investointien suunnitteluun. Palvelun kautta pystytään suunnittelemaan myös tuotantosuunnan muutoksia ja niiden vaikutusta tilan talouteen ja viljelijäperheen toimeentuloon. Yhä useampi tila on myös suunnittelemassa tilan pidon lopettamista, mikä sekin kannattaa tehdä suunnitellusti muun muassa verotus huomioon ottaen.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.