Hukkakauran torjunta pitää aloittaa nyt

02.07.2019

Ensimmäiset röyhylle tulleet hukkakaurat on löydetty Etelä-Pohjanmaalta. Tässä vaiheessa hukkakauran kemiallinen torjunta on myöhäistä. Hukkakaura on tehokkaasti leviävä rikkakasvi, joka levitessään on todella hankala torjuttava. Hukkakauran torjunta on lakisääteistä, joten sen kitkentä on erittäin tärkeää. Hukkakaura leviää monin eri tavoin. Se voi levitä oman siemenen mukana pellolle ja lintujen tai esimerkiksi hirvien levittämien siementen mukana.

Hukkakauran tarkkailu

Hukkakauran tarkkailussa kannattaa erityisesti huomioida sähkölinjojen alustat. Linnut istuvat langalla ja usein levittävät hukkakauraa linjojen kohdalle. Hukkakauran torjunta voidaan tehdä joko kemiallisesti tai kitkemällä. Tällä hetkellä kasvustot ovat pääosin hyvin pitkällä ja kemiallisen torjunnan kanssa ollaan jo myöhässä pääosalla pelloista. Jotta hukkakauran saa ajoissa kitkettyä pellolta, hukkakauratarkastukset pitää aloittaa heti. Tällä hetkellä ainoa torjuntakeino on kitkentä. Torjuntatoimiin kannattaa tarttua välittömästi, kun ensimmäiset yksilöt ovat näkyvissä. Lämmin sää nopeuttaa hukkakauran tuleentumista ja jos kitkentä myöhästyy, hukkakaura ehtii varistaa jyvänsä. Hukkakauran torjuntakierros pitää tehdä kolmeen kertaan, koska se orastuu eriaikaisesti.

Torju näin

Muista kitkeä hukkakaura juurineen säkkiin ja tuhota hukkakaura polttamalla. Yhdestä hukkakauran siemenestä voi kasvaa useita versoja ja nämä versot tuottavat pahimmillaan jopa 100 siementä, joten hukkakaura tulee ottaa vakavasti. Kitkentä ja tarkastukset tulee aloittaa heti, jotta hukkakaurat saadaan ajoissa pois pellolta.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.