Ajankohtaista viljamarkkinoilta

28.10.2019

Ajankohtaista viljamarkkinoilta

Vehnän hinta on noussut maailmanmarkkinoilla, vaikka sen satoarvio on pysynyt samana tällä satokaudella.  Myös maissin hinnan ennakoidaan nousevan USA:n pienentyneiden varastojen takia sekä Argentiinan pienen vehnäsadon takia. Venäjä on toiminut edelleen aktiivisena laadukkaan vehnän vientimaana yhdessä Ukrainan kanssa. Tänä syksynä on ollut monin paikoin kuivuutta, Ukrainassa kuivuus on viivästyttänyt syyskylvöjä ja Australiassa on havaittavissa sen vuoksi merkittäviä sadonalennuksia.

Vehnän hinta nousee myös Euroopan markkinoilla, sen ollessa Pariisin Euronext-pörssissä yli 180€/tn. Myös Saksassa hinnat ovat vahvistuneet sitten heinäkuun. Vehnän sadosta ennustetaan hyvää ja satoennustetta onkin nostettu miljoona tonnia. Vehnän vientiennusteet ovat kasvamassa Euroopan kilpailukyvyn parantuessa suhteessa kilpailijamaihin. Viljan vientiä yritetään laajentaa mm. Saudi-Arabiaan ja Egyptiin. EU:n markkinoilla on nyt paljon ohraa, koska lähestyvä Brexit on vauhdittanut Englannin viljanvientiä. Ukraina tuo rapsia Euroopan markkinoille, mikä laskee öljykasvien hintaa. Syyskylvöt eivät ole onnistuneet parhaalla mahdollisella tavalla Euroopassakaan, Saksassa, Iso-Britanniassa ja Puolassa on ollut liian märkää, Kaakkois-Euroopassa on taas kärsitty kuivuuden aiheuttamista ongelmista. Tulevalla satokaudella 2020/21 rapsin kilpailukyvyn ennustetaan paranevan viljoihin nähden, ja ohra-alaa on näillä näkymin siirtymässä 3-4% öljykasvien tuotantoon Euroopassa.

Kotimaassa kuluneen kasvukauden sato ja syysvilja-alat tarkentuvat marraskuun lopulla. Viljojen hehtolitrapainot ovat olleet korkeita alustavissa kokeissa, mutta valkuainen on jäänyt paikoin matalaksi, erityisesti vehnällä. Sakoluvut ovat olleet leipäviljoilla hieman keskiarvoa matalampia. Hometoksiineja ei onneksi ole juuri esiintynyt kuluneella kasvukaudella, johon vaikutti suotuisat kukintaolosuhteet viljoilla.

Viljojen hintojen lasku on nyt hieman tasaantunut. Hinnat ovat nyt n. 30% (62-75€/tn) viime syksyä matalammalla tasolla. Luomuviljat ovat säilyttäneet paremmin hintatasonsa, ja hinnat ovat pudonneet vain hiukan. Kotimainen leipävehnä on Pariisin pörssiin verrattuna n. 41€/tn halvempaa. Öljykasvien hinnat ovat pysyneet paremmin kilpailukykyisinä Eurooppaan verrattuna. Kotimaan heikko satotaso ja osin sadon laatu ovat tämän hetken ongelmia sadon markkinoinnissa. Osa öljykasvien ostajista on alentanut sadon vastaanottovaatimuksia rajoitetun ajan kotimaassa.

Viljojen hintakehitys kotimaassa 2016-2019

 

 

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.