Ajankohtaista kasvintuotannosta 5.6.2017

05.06.2017

Viileä ja kuiva sää on viivästyttänyt kylvöjen loppuunsaattamista ja hidastanut kasvua. Etenkin eloperäiset maat olisivat kaivanneet sadetta, että routa olisi sulanut tasaisesti. Tehoisaa lämpösummaa on kertynyt 31.5. mennessä vain 78,5 astetta, mikä on vain noin puolet tavanomaisesta arvosta, joka on 154 astetta. Ajallisesti ollaan noin kolme viikkoa jäljessä 2000-luvun tavanomaisesta tasosta. Pitkäaikaista keskiarvoa ollaan jäljessä toista viikkoa. Toukokuussa Luke Ylistarossa satoi 26 mm, mikä on 60 % toukokuun tavanomaisesta sademäärästä.

Viljat

Alueen kylvöistä on tehty n. 90 %. Valtaosa lopuista kylvöistä on kesantoja ja monimuotoisuuspeltoja. Muutoksia kylvösuunnitelmiin on tehty jonkin verran. Vehnä ja härkäpapu ovat vaihtuneet kauraksi ja ohraksi ja rapsi rypsiksi. Tukihakemukset on jätettävä 15.6. mennessä.

Ensimmäisinä kylvettyjen kevätviljojen orastuminen on ollut tasaista. Kuivassa ja viileässä kasvustojen kehitys on ollut hidasta. Kuivuus ja hallayöt alkavat pikkuhiljaa näkyä kasvustoissa. Lämpö ja kosteus ovat tässä vaiheessa tervetulleita. Toukokuun loppupuolella kylvetyt lohkot eivät ole vielä oraalla. Myöhäinen kylvöaika ja hidas alkukehitys ennakoivat myöhäistä sadonkorjuuaikaa.

Syysviljat sen sijaan ovat epätasaisempia kuin vuosiin. Ne ovat aloittaneet tai ovat aloittamassa korrenkasvua. Ensimmäisiä rikka- ja kasvunsääderuiskutuksia on tehtynä, mutta pääosin vielä odotetaan pakkasöiden loppumista, että vältytään ruiskutusvioituksilta.

Viileissä ja kuivissa olosuhteissa kevät- ja syysviljat saattavat olla alttiita hivenravinnepuutoksille. Kasvustoja kannattaakin havainnoida puutosoireiden varalta, koska kasvinsuojeluruiskutusten yhteydessä on helppoa antaa hivenravinnetäydennystä.

Nurmet

Myöhäinen ja kolea kevät on hidastanut nurmien kehitystä. Lämpösummakertymässä ollaan noin kolme viikkoa jäljessä. Mikäli sää jatkuu edelleen viileänä, rehunkorjuu ajoittuu juhannukseen tai jopa sen jälkeen. Koska talvehtiminenkin on ollut paikoin heikkoa, niin ensimmäisen korjuun sato-odotukset eivät ole kovin korkeat.

Peruna

Varasto- ja tärkkelysperunasta on istutettuna 75-80 %. Kylmässä maassa perunan taimettuminen on ollut hidasta.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.