Ajankohtaista kasvintuotannosta 4.6.2018

04.06.2018

Mennyt toukokuu oli todella lämmin ja vähäsateinen kuukausi. Koko toukokuun aikana LUKE Ylistarossa satoi yhteensä 14,4mm. Tämä on 1/3 toukokuun normaalisademäärästä. Lämpösummaa on kertynyt 260 astetta. Normaalisti tämä arvo saavutetaan 14.6. Kasvukausi on kaksi viikkoa edellä pitkänajan vertailuarvosta. Toukokuun keskilämpötila 13,4 on 4 astetta vertailujakson normaaliarvoa korkeampi. Mennyt kuukausi on tilastojen mukaan harvinaisen lämmin kuukausi.  Hellepäiviä oli 2018 toukokuussa Ylistarossa yhteensä 9 kappaletta.

Viljat ja öljykasvit

Lämmin ja kuiva toukokuu nopeutti kylvöjen tekoa ja alueemme kylvöt on saatu pääosin päätökseen. Syysviljoista ruis on tullut tähkälle ja syysöljykasvit ovat kukkineet komeasti. Syysviljat ovat osittain harvoja ja tästä syystä hyviin satoihin ei tänä vuonna päästä. Kevätviljat ovat kunnoltaan varsin vaihtelevia. Pellon kasvukunnon ollessa hyvä, maa kylvetty kosteutta säästäen ja huolellisesti, kasvustot voivat vielä kohtuullisen hyvin. Kuivaan maahan kylvetyt viljat ovat harvoja ja orastuneet heikosti. Kasvit kärsivät nyt veden puutetta ja tämän vuoksi huippusatoihin ei tänä vuonna päästä. Taimettuvista rypsi- ja rapsikasvustoista kannattaa tarkkailla kirppoja. Niiden torjuntakynnys on 1 kirppa/sirkkataimi. Toistaiseksi kirppoja on havaittu vähän.

Rikkakasvien torjunta alkaa olla ajankohtaista. Toistaiseksi pelloilla ei ole paljon rikkakasveja. Monella tilalla on varauduttava kahteen rikkatorjuntaan. Ruiskutuksiin kannattaa kiinnittää nyt erityistä huomiota, koska kasvit ovat stressaantuneita helteen ja sateettomuuden vuoksi. Monipuolisia tankkiseoksia ja väkeviä kasvinsuojeluaineita kannattaa välttää. Kasvusto kannattaa ruiskuttaa suurella vesimäärällä.

Säilörehu

Säilörehu on kasvanut heikosti. Kasvu on ollut hidasta ja ensimmäinen sato tulee jäämään pieneksi.   Ensimmäistä satoa tullaan korjaamaan tämän viikon aikana. Niitossa kannattaa ottaa huomioon, että niittää riittävän pitkään sänkeen, jotta nurmi ei tuhoudu kovassa helteessä ja kosteuden puuttuessa. Jos kuivuus jatkuu, nurmen seuraava sato voi myös jäädä heikoksi. Tämän vuoksi karjatiloilla kannattaakin laskea omaa rehutilannettaan ja miettiä, korjaisiko kevät-, tai syysviljoja rehuksi, jos rehua ei saada riittävästi korjattua nurmipelloilta.

Peruna

Perunanistutus on saatu päätökseen toukokuun lopussa. Peruna on juuri taimettumassa ja ensimmäisillä kylvöillä rikkatorjunta on pian ajankohtaista. Peruna ei vielä kärsi kuivuudesta, mutta pintaan tullessaan tarvitsee vettä. Jos kuivuus jatkuu pitkään, on vaarana perunaruven lisääntyminen. Kesäperunan kehitys on edellä viime kasvukautta, mutta mukuloiden kehittymiseen tarvittaisiin nyt vettä.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Rahat riittämään!
    Helppoutta ja onnistumisia talouden, markkina-, ja tukiriskien hallintaan.