Ajankohtaista kasvintuotannosta 26.6.2017

26.06.2017

Kesäkuu alkoi kuivana. Sen jälkeen on saatu kuuroluonteisia sateita ja paikallisissa sademäärissä on suurta vaihtelua. Tilanne on muuttunut, sillä Luke Ylistarossa on kesäkuussa satanut jo 57 mm, mikä on 2 mm tavanomaista sademäärää enemmän. Kasvukauden lämpösumma (24.6. asti) on 268 astepäivää, mikä on noin 10 vuorokautta 2000-luvun keskiarvoa jäljessä.

Tukihakemuksiin tehtiin runsaasti muutoksia, koska kylvöaika venyi peltojen kuivumista odotellessa. Muutoksissa myöhäisiä viljoja vaihdettiin aikaisemmiksi lajikkeiksi ja rypsiksi. Muutoksista huolimatta suuri trendi kylvösuunnitelmissa toteutui ja se näkyy muun muassa ohra-alan laskuna ja kaura-alan nousuna.

Viljat ja rypsi

Ensimmäisenä kylvetyt kevätviljat ovat korrenkasvuvaiheessa. Syysrukiit ovat jo tähkällä. Kesäkuussa saadut sateet ovat tasanneet viljakasvustoja. Ne saivat myös rikkakasvit taimettumaan, sillä ennen sateita rikkoja oli vain vähän. Eloperäisillä mailla on kasvustoissa paikoin ravinnepuutoksista ja kosteusoloista johtuvaa keltaisuutta. Tätä lukuun ottamatta viljojen satopotentiaali on edelleen kohtuullinen. Rikkakasviruiskutukset ovat ensin kylvetyillä lohkoilla loppusuoralla. Kaikkiaan rikkakasviruiskutuksista on tehty alueesta riippuen 50-90 %.

Hukkakauraruiskutukset ovat pian ajankohtaisia. Torjunta on tehtävä viimeistään lippulehtivaiheessa. Viileä ja kostea sää on saanut lehtilaikkutaudit kehittymään ja niiden ensimmäisiä oireita on havaittu ohralla rehevissä kasvustoissa. Jos kasvitautien torjunta hoidetaan yhden käsittelyn periaatteella, niin kasvitautiruiskutuksien aika lähestyy. Kasvitautiruiskutukset tehdään ohralle lippulehtivaiheessa ja vehnälle tähkän tullessa näkyviin. Rehevien kasvustojen kasvitautiruiskutuksiin kannattaa yhdistää kasvunsäädekäsittely. Rikkakasvi- ja tautitorjunnan yhteydessä tankkiseokseen voi lisätä hivenravinteita.

Ensimmäisinä kylvetyt rapsit ja rypsit ovat ruusukevaiheessa ja ne aloittavat juuri kukkavarren kasvua. Rapsikuoriaisia on havaittu paikoin runsaasti. Rapsikuoriaisen torjuntakynnys on ruusukevaiheessa 0,5-1 kuoriainen/kasvi ja lähellä kukintaa 2-3 kuoriaista/kasvi. Jos kuoriaisia joudutaan torjumaan useampaan kertaan, niin resistenssin välttämiseksi torjunta-aine tulee valita eri tehoaineryhmästä eri ruiskutuskerroilla.

Nurmi

Säilörehun korjuu on aloitettu toissa viikolla suotuisimmilla lohkoilla. Pääsadon korjuu osui juhannuksen alle koko maakunnassa lähes yhtä aikaa. Osa korjuusta jää juhannuksen jälkeiselle viikolle. Ensimmäisen vuoden nurmista tulee hyvä sato, mutta vanhemmat nurmet ovat heikompia. Etenkin ensimmäisen vuoden nurmet ovat lakoontuneet, mikä vaikeuttaa korjuuta. Jos laon vuoksi kasvusto joudutaan niittämään lyhempään sänkeen, siitä ei ole tällä kertaa haittaa, koska juhannuksen jälkeiselle viikolle on luvattu sateita, mikä nopeuttaa nurmen kasvuun lähtöä. Lannoitukset tulee tehdä välittömästi korjuun jälkeen. Kuivaheinän korjuu alkaa kunhan ennusteet lupaavat heinäpoutia.

Peruna

Viimeisetkin istutukset ovat taimettumassa. Pisimmällä olevat taimet ovat nekin vielä alle 15 cm pitkiä. Ensimmäinen rikkaruiskutus on pääosin jo tehty. Jos käytössä on vain yksi rikkaruiskutus, viimeinen multaus saattaa olla vielä tekemättä. Myös rikkaruohot ovat taimettuneet normaalia hitaammin kylmässä säässä. Vielä on liian aikaista sanoa onko hidas taimettuminen aiheuttanut perunaseittiä.

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.