AJANKOHTAISTA KASVINTUOTANNOSTA 25.6.2018

25.06.2018
Ylistarossa 24.6.2018. Kevätvehnästä tähkä tulossa näkyviin

AJANKOHTAISTA KASVINTUOTANNOSTA 25.6.2018

Kesäkuu on jatkunut lämpimänä ja ennätyksellisen kuivana. Sateettomuus on jo ehtinyt aiheuttaa vahinkoa maakunnan kasvustoille ja sato tulee jäämään keskimääräistä heikommaksi. Kesäkuussa on 24.6 mennessä Ylistarossa satanut 50,5 millimetriä. Tästä sademäärästä kertyi 40 mm viime torstain ja perjantain aikana. Kesäkuun normaaliarvo vertailujaksolla 1981-2010 on 55 millimetriä. Lämpösummaa on kertynyt 450 astepäivää, kasvukausi on edellä vertailujakson normaaliarvoa noin 100 astepäivää, mikä vastaa 9 vuorokautta.

Viljat ja rypsi
Syysviljat voivat kohtuullisen hyvin. Osa kasvustoista jäi harvaksi, mikä vaikuttaa satoon heikentävästi. Syysvehnillä aukkopaikkoja on korjattu kylvämällä kevätvehnää. Kasvustot ovat nyt tähkällä. Kevätviljojen kylvöt saatiin pääosin tehtyä kesäkuun alkuun mennessä. Viimeisissä kylvöissä on ollut suuria orastumisongelmia ja pelkona on, että kaikki osa myöhäisistä kylvöistä jää itämättä. Aikaiset kylvöt ovat parhaassa kunnossa ja ovat tulossa tähkälle. Myöhäiset kylvöt ja savimaat ovat kunnoltaan heikoimmassa kunnossa. Juhannuksen sateet helpottavat kasvustojen tilannetta, mutta pelkona on jälkiversonta eli itämättömät jyvät alkavat itää, jolloin viljapellot voivat jäädä laikukkaiksi. Rikkaruiskutuksia on tehty nyt vauhdilla. Kuivuuden ja epätasaisen orastumisen vuoksi rikkaruiskutuksia on venytetty. Viljojen kasvuvauhti on ollut kovaa ja pelkona on, että osalla tiloista rikkaruiskutuksia jää tekemättä. Kirvatilanne on ollut runsas tänä kasvukautena. Kirvoja on torjuttu monilla tiloilla siihen soveltuvilla valmisteilla. Tautitorjuntaruiskutuksia ei ole vielä juurikaan tehty. Korrensääteiden ajoa kannattaa myös miettiä tarkkaan ja käyttää ainoastaan parhaissa kasvustoissa. Tiloilla kannattaa nyt panostaa parhaisiin kasvustoihin. Öljykasvit voivat kuivasta kesästä huolimatta hyvin. Rikkaruiskutuksia on tehty ja nyt suurimpana huolena ovat rapsikuoriaiset. Rapsikuoriaisten torjuntaan kannattaa nyt kiinnittää huomiota, jotta satomenetyksiltä vältyttäisiin.

Nurmi
Säilörehu on saatu maakunnassa lähes kokonaan korjattua. Osa lohkoista on kuivunut pahoin. Tänä vuonna on ollut suurta vaihtelua nurmilajien ja maalajien välillä. Multavilta ja hikeviltä mailta on saatu jopa normaali säilörehusato. Poudan aroilta ja savisilta mailta on tullut heikko sato. Monilla tiloilla sato on jäänyt 50-60 prosenttiin normaalista. Korjattujen nurmien laatu on ollut pääosin hyvä. Juhannuksena tullut vesisade helpottaa nurmien kuntoa ja auttaa uuden sadon kasvua. Tulevien viikkojen sää ratkaisee säilörehujen riittävyyden tänä vuonna.  

Peruna
Peruna on taimettunut kaikkialla maakunnassa ja nopeimmat lajikkeet ovat jo aloittaneet mukulanmuodostuksen. Penkit ovat olleet kuivia mutta pääosin säilyttäneet kosteuden penkin alaosissa. Multaamalla penkit on kannattaneet tehdä isoiksi ja istuttamalla siemenperunat syvempään, on saatu pidettyä kosteus paremmin siemenperunan ympärillä. Varsia on paikoin muodostunut normaalia vähemmän kuivuuden takia, myös lajikkeesta riippuen. Sadetusta on tehty harvakseltaan. Rikkatorjunta on ollut haasteellista kuivuuden takia. Juhannusviikon sateet toivat onneksi tähän helpotusta. Penkit ovat kostuneet ja rikkatorjuntaan on päästy maavaikutteisten aineiden kanssa. Viikolla 24 oli paikoin hallaa ja perunan lehtiä vaurioitui joillain lohkoilla, isommilta hallatuhoilta kuitenkin vältyttiin. Varhaisperunan satokausi on alkanut. Kesäperunan annetaan vielä kasvaa.

 

LISÄTIETOJA:
Koko tiedote: Juha-Matti Toppari,
Viljat: Pekka Tuomisto 0400 891 889,
Peruna: Juhani Rahko 043 825 0103,
Nurmi: Ville Sillanpää 043 8269 464

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.