AJANKOHTAISTA KASVINTUOTANNOSTA 21.5.2019

21.05.2019

KASVUTILANNETIEDOTE 21.5.2019

Kylvötöitä on päästy tekemään epävakaisissa olosuhteissa. Myös yöpakkasia on ollut useina öinä. Pakkanen ei ole kuitenkaan aiheuttanut tuhoja kasvustoissa. Yöpakkasten olisi kuitenkin syytä loppua, että tuhoja ei pääsisi tulemaan. Luke Ylistarossa lämpösumman kertymä 15.5. mennessä oli 86 astetta. Normaalisti lämpösummakertymä on 63 astetta eli lämpösummaa on kertynyt tähän asti hieman enemmän. Vettä toukokuussa on satanut 32,6 millimetriä. Normaalisti koko toukokuussa sataa 43 millimetriä. Toukotyöt ovat edenneet hyvin aikataulussa sateista huolimatta. Sateiden ansiosta maassa on kosteutta, mikä on hyvä asia tasaisen itävyyden kannalta. Myös maan muokkautuvuus on ollut hyvää koko maakunnassa. Kylvöistä on maakunnassa tehty reilu 70 prosenttia. Osassa maakuntaa kylvötöistä on tehty noin puolet ja Kyrönmaalla ollaan pisimmällä. Siellä kylvöistä on tehty 90 prosenttia. Lämmin sää jouduttaa kylvöjen loppuun saattamista. Lannan ja lietteen levityksiä tehdään edelleen, mutta suurin osa on tehty. Ensimmäisenä kylvetyt viljat ja rapsit ovat tulleet pintaan.

Syysviljat
Syysviljojen kasvustot ovat koko maakunnassa hyviä. Eritoten ruis on kasvanut reheväksi, jonka vuoksi on tärkeää huolehtia kasvunsäädöstä. Liian rehevä kasvusto on altis lakoontumiselle, mikä voi aiheuttaa sadolle laatu-, ja määrätappioita. Syysvehniä on osin rikottu tai aukkopaikkoja on täydennetty kylvämällä kevätvehnää. Syysviljan lannoituksista on osa tekemättä ja viimeisiä lannoituksia tehdään tämän viikon aikana.

Nurmet
Nurmien lannoitukset on lähes tehty. Nurmet ovat lähteneet uudestaan hyvään kasvuun kylmän jakson jälkeen. Osassa maakuntaa nurmet ovat hieman kärsineet kylmästä jaksosta. Nurmien rikkakasviruiskutusten ajankohta on nyt eli nyt kannattaa olla asialla ja tehdä kasvinsuojelutoimenpiteet nurmille. Pellot ovat paikoin jo liian kuivia ja sadetta odotetaan lisää.

Peruna
Kaikki perunanviljelijät ovat aloittaneet istutukset ja viimeisimmätkin vähintään maanmuokkaamisen istutusta varten. Kylmä säätila kuun alussa hidastutti töiden alkuunlähtöä, mutta vielä ollaan tavanomaisen istutusajan puitteissa. Töiden odotetaan etenevän ripeästi lämpimässä säässä. Perunan kylvöistä on tehty 15-20 prosenttia alueellamme.

 

Tiedote: Juha-Matti Toppari 043 8252 806

Viljat: Pekka Tuomisto 0400 891 889

Peruna: Juhani Rahko 043 8250103

Nurmet: Ville Sillanpää 043 8269464

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa
    Maksa verkossa, suorita sähköisesti ja hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.