Ajankohtaista kasvintuotannosta

20.09.2021

Syyskuun säätila jatkui sateisen elokuun lopun jälkeen myös epävakaisena. Puintien teko on ollut katkonaista ja viljan laadut ovat heikenneet sateiden aikana. Onneksi suuria kertasateita ei ole tullut ja sen vuoksi pellon pinta on pysynyt kuivana. Viljojen puinnit ovat pääosin saatu valmiiksi. Jäljellä on vielä hieman kauraa ja vehnää sekä öljykasveista suurin osa. Syysviljoja on kylvetty keskimääräistä enemmän, koska puinteja päästiin tekemään aikaisin. Nyt alkanut korkeapaine laittaa loputkin puimurit liikkeelle ja viimeiset puinnit tulevat lähes valmiiksi syyskuun aikana.

Tällä kasvukaudella erityisesti ohra on ollut pettymys. Ohran tarjonta on heikompi kuin vuosiin, mikä näkyy myös tämän hetken hintatasossa. Erityisesti taloushaasteissa painivien kotieläintilojen kohdalla hinnan nousu on haaste.

Viljat ja rypsi
Syysviljat puitiin hyvissä olosuhteissa ja hyvälaatuisina. Kaikilla syyskasveilla on korjattu hyviä satoja. Syysvehnä, -ruis ja -öljykasvit olivat tämän vuoden voittajia.  Ruista on ehditty kylvää hieman keskimääräistä enemmän. Hintatason vuoksi ennätysmääriä ei tulla kylvämään. Syysöljykasveja taas on kylvetty enemmän kuin vuosiin, ja ne ovat lähteneet hyvään kasvuun. Jotta öljykasvit voivat talvehtia, on kasvin ehdittävä kasvaa riittävän voimakkaaksi talven viimaa ja kylmyyttä vastaan.

Kevätviljat on lähes puitu. Kevätöljykasveja on eniten puimatta. Satotasot öljykasveilla ovat olleet vaihtelevia, mutta pääosin keskimääräisellä tasolla. Viljojen laatu ja satotaso on vaihdellut merkittävästi koko alueellamme. Multavat maat ovat menestyneet tällaisena vuotena hyvin ja tuottaneet hyvän sadon. Viljan hehtolitrapainot ovat olleet heikkoja aikaisilla ohrilla ja kauroilla. Myöhäisissä lajikkeissa painot ovat olleet keskimääräisellä tasolla. Tila- ja lohkokohtaiset vaihtelut ovat tänäkin vuonna olleet suuria.

Nurmet
Nurmien kolmannen sadon korjuu on alkanut tällä viikolla useilla tiloilla. Muutamat tilat ovat korjanneet kolmannen sadon jo alkukuusta ennen sadejaksoa. Käytännössä korjuuseen kannattaa alkaa heti kun sääolosuhteet sallivat ja pellon pinta on tarpeeksi kuiva. Niitto tehdään pitkään sänkeen ja säilönnässä käytetään säilöntäainetta valmistajan ohjeistuksen mukaisesti. Mikäli rehua ei korjata, on kuitenkin hyvä käydä tarkistamassa kasvuston tilanne, ettei liian pitkä heinä jää talven alle. Kulo hidastaa seuraavan kevään kasvuun lähtöä sekä täydennyskylvöjä ja se voi kulkeutua rehun joukkoon ensimmäisellä niitolla. Nyt on myös hyvä tarkastaa täydennyskylvön tarve ja hankkia siemenet seuraavalle keväälle hyvissä ajoin. Tässä vaiheessa nurmia ei kannata täydennyskylvää. Kasvuston murskaus tehdään myös pitkään sänkeen. Rikkakasvien havainnointia ja kasvinsuojelutoimenpiteiden suunnittelu ovat tarpeellisia toimenpiteitä. Lämpimällä säällä voi vielä ruiskuttaa rikkoja nurmista, mutta voi valmistautua myös alkukevään torjuntoihin esimerkiksi kanankaalin suhteen.

Peruna
Perunan nostot ovat käynnissä ja kelien puolesta näyttää lupaavalta, että kaikki saadaan nostettua. Kuiva ja poutainen säätila auttaa perunan nostoa. Perunasadot ovat olleet todella vaihtelevia maalajista riippuen. Jopa parhaimmilla ja kosteutta pitäneillä mailla sato jää keskimääräistä pienemmäksi. Sekä mukulan ulkoinen että sisäinen laatu on kärsinyt kuivan kesän vuoksi. Tärkkelyssatoa pidetään kohtalaisena.

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.