Ajankohtaista kasvintuotannosta

01.09.2020

Elokuussa saatiin sadetta ja lämpöä. Lämpösumma on lähellä normaalia tilannetta. Toinen nurmisato on korjattu ja sadon puolesta se oli onnistunut. Myös peruna näyttää tällä hetkellä hyvältä. Sato-odotukset ovat sen vuoksi kohtuullisen hyvät. Viljoilla tilanne on toinen. Suurinta osaa alueemme vilja-alueella vaivaa pahin jälkiversonta miesmuistiin. Jokaisella viljalajilla jälkiversontaa löytyy ja puinteja on sen vuoksi tehty vähemmän kuin tavallisesti. Puinteja päästiin tekemään elokuussa syysviljojen ja aikaisimpien viljojen osalta, mutta pääosa puinneista tullaan tekemään syyskuun aikana. Jälkiversonnan vuoksi puinteja jää vielä lokakuun puolelle. Toiveissa on, että syksy olisi lämmin ja vähäsateinen, että korjuukausi sujuisi hyvin. Satotasot jo korjatuissa viljoissa on keskimääräistä huonompi. Myös pahoja epäonnistumisia on tullut monella tilalla.

Viljat ja rypsi
Viljojen puinteihin päästiin elokuun puolessa välissä. Syysviljoista rukiilla on saatu kohtuullisia satoja, mutta pettymyksiäkin on tullut. Syysvehnässä satomäärät ovat vaihdelleet paljon, mutta sato on jäänyt suurelta osin odotuksia heikommaksi. Hehtopainot ovat kuitenkin olleet hyvällä tasolla. Syysviljoja on kylvetty kuun vaihteessa ahkerasti. Ruista vähemmän johtuen heikosta hinnasta, mutta syysvehnää on kylvetty jo kohtuullisen paljon maakunnassamme. Kokonaiskylvömäärä selviää syyskuun aikana. Puinneissa Kyrönmaalla ollaan pisimmällä. Siellä puinneista on tehty reilu kolmannes. Sato jää tänä vuonna keskimääräistä heikommaksi niin laadun kuin määrän osalta. Paikoin on korjattu vuosikymmenen heikoimpia satoja. Kevätviljoissa jälkiversonta on paha ja sen vuoksi puinnit tulevat venymään pitkään. Voi myös olla, että kaikkia peltoja ei tulla korjaamaan tai ei kannata korjata tänä syksynä.

Nurmet
Nurmien toinen sato oli kesä-heinäkuun vaihteen helteistä huolimatta odotettua parempi. Useilla tiloilla saatiin normaali, jopa hyvä sato. Korjuuajankohdassa oltiin normaalia jäljessä korjuun siirtyessä heinäkuun lopulta elokuun alkupuolelle. Toisen sadon laatua heikentää märkyys, sillä osa rehuista korjattiin sateiden välissä. Raaka-ainenäytteiden perusteella rehun sulavuus on selvästi ensimmäistä satoa heikompi, mutta raakavalkuaispitoisuus korkeampi. Kuitua on selkeästi vähemmän kuin ensimmäisessä sadossa, mikä selittyy erittäin lehtevillä kasvustoilla. Nurmet näyttävät lähteneen nyt hyvin kasvuun ja mahdollista kolmatta satoa ennustetaan korjattavaksi syyskuun puolivälin tienoilla. Jos tila ottaa kaksi nurmisatoa, kasvava nurmi kannattaa  murskata peltoon parin viikon kuluessa. Keväällä kylvettyjen nurmien perustuminen on onnistunut vaihtelevasti ja nyt alkaa ollakin viimeiset hetket täydennyskylvölle.

Peruna
Kesän ruttoruiskutukset onnistuivat ja perunaruttoa on ollut vähän.  Ruokaperuna on tuleentumassa ja myöhäisemmät tärkkelysperunat ovat vielä vankassa kasvussa kasvuston terveyden ollessa hyvä. Perunaa on nostettu suoraan pakattavaksi ja teollisuuden tarpeisiin pitkin kesää. Varastoperunan nostot aloitetaan varhaisemmista lajikkeista tällä viikolla ja myös tärkkelysperunatehtaat aloittavat vastaanoton. Hukkuneet alat ovat pieniä ja paikallisia pääosin Suupohjassa, eivätkä vaikuta paljoa kokonaissatoon. Mukulalukumäärä on paikoin vähäinen, mutta tasakokoinen. Kesän epävakaisten säiden vuoksi kasvuhalkeamaa on jonkin verran. Sadosta odotetaan keskimääräistä, jos kaikki saadaan nostettua hyvässä säässä.

 

Lisätietoja:

Juha-Matti Toppari, 043 8252 806
Pekka Tuomisto 0400 891 889, viljat
Juhani Rahko 043 825 0103, Peruna
Sari Vallinhovi,0400 764 217, Nurmet

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.