Ajankohtaista kasvintuotannosta

25.06.2019

Kesäkuu on ollut lämmin mutta myös sadetta on saatu. Paikoin sadekuurot ovat olleet kovia. Kasvukausi 2019 on ollut alueellamme tasapainoinen niin sateiden kuin lämmön suhteen ja sen vuoksi viljat ja nurmet ovat hyvässä kasvussa ja odotettavissa on hyvä sato. Kesäkuussa on 18.6.2019 mennessä Ylistarossa satanut 33 millimetriä kun normaalisti kesäkuussa sataa yhteensä 55 millimetriä. Lämpösummaa samaan ajanjaksoon asti on ehtinyt tulla 369 astetta, mikä on edellä keskimääräisestä 294 asteesta. Tämä tarkoittaa, että olemme kasvukaudessa edellä keskimääräisestä useita päiviä.

Viljat ja rypsi

Syysviljat voivat alueellamme hyvin. Kasvustot ovat tiheitä ja odotettavissa on hyvä sato niin rukiista kuin syysvehnästä, kunhan kovia ukkoskuuroja ei saataisi. Kovat ukkoskuurot voivat lakoonnuttaa viljoja ja tällöin sadon laatu ja määrä heikkenevät. Kevätviljojen ruiskutuksia on tehty ja suurin osa rikkatorjunnasta on saatu tehtyä. Ensimmäinen korrensäädekäsittely on myös tehty. Nyt kannattaa seurata tautitilannetta sekä miettiä korrensääteen käyttöä, koska kasvustot ovat reheviä ja hyvässä kasvussa. Myös ohran hukkakauraruiskutuksien kanssa alkaa olla kiire, koska kasvu on nyt todella nopeaa. Öljykasveilla mennyt kevät ja kesä on ollut haastava. Alueellamme on tehty paljon uusintakylvöjä niin rapseille kuin rypseille itämättömyydestä johtuen. Rikkaruiskutuksia on tehty ja nyt suurimpana huolena ovat rapsikuoriaiset. Rapsikuoriaisten torjuntaan kannattaa nyt kiinnittää huomiota, jotta satomenetyksiltä vältyttäisiin.

Nurmi

Ensimmäinen nurmisato oli hyvä niin määrältään kuin laadultaan ja saatiin korjattua hyvissä olosuhteissa. Lannoitus ja karjanlannan sijoitus on hyvä saada tehtyä nopeasti, jotta nurmen kasvu lähtee nopeasti uudelleen. Kosteutta ja lämpöä on ollut riittävästi. Ensimmäisen säilörehun korjuu alkaa olemaan loppusuoralla Etelä-Pohjanmaalla. Korjuuolosuhteet olivat hyvät. Jos rikkatorjunnalle on tarvetta, sen voi suorittaa vielä toiselle sadolle, kunhan varmistaa varoajan. Kuivaheinää on alettu korjaamaan. Kiivaimmillaan se on heinäkuun ensimmäisillä viikoilla kelien salliessa.

Peruna

Peruna on taimettunut koko maakunnassa. Rikkatorjuntaan on lähes kokonaan tehty ja ne ovat onnistuneet melko hyvin. Perunapenkkien multauksia tehdään vielä, ja mahdollista toista rikkaruiskutusta ei ole vielä tehty. Kesäperunan odotetaan valmistuvan heinäkuun toisella viikolla. Peruna on kehittynyt normaalisti ajankohtaan nähden. Maan kosteus on ollut sopiva. Peruna on nyt hyvässä kasvussa ja jos sää jatkuu lämpimänä, tarvitaan sateita hyvän kasvun varmistamiseksi.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.
  • Ajanvaraus pilotoinnissa Etelä-Pohjanmaalla
    Ajanvaraus asiantuntijoillemme on tulevaisuudessa mahdollista tehdä digitaalisesti verkossa pilotoinnin jälkeen.