Ajankohtaista kasvintuotannosta

04.06.2019

Kylvöt ovat lopuillaan ja on aika kääntää katse kasvinsuojeluun. Mennyt toukokuu on ollut lämmin. Sadetta on saatu myös paljon, mikä on haitannut kylvöjen loppuun saattamista. Koko toukokuun aikana LUKE Ylistarossa satoi yhteensä 66 millimetriä. Tavanomaisesti toukokuun aikana sataa 43 millimetriä eli sadetta on saatu enemmän kuin keskimäärin. Lämpösummaa on kertynyt 195 astetta. Normaalisti lämpösummaa saadaan toukokuussa 148 astetta. Viime toukokuussa lämpösummaa saatiin peräti 260 astetta. Tällä hetkellä kasvien kasvun kannalta tilanne näyttää hyvältä. Sadetta ja lämpöä on saatu tasaisesti.

Viljat ja öljykasvit

Lämmin mutta osin sateinen toukokuu on haitannut viimeisten kylvöjen loppuun saattamista. Kylvöt ovat kuitenkin jo lähes tehty. Kylvöistä on tehty noin 95 prosenttia. Viimeisenä kylvetään rypsiä ja ohraa. Syysviljoista ruis on tulossa tähkälle ja kasvustot näyttävät hyviltä. Syysviljat ovat kaikkiaan hyvinvoivia ja satopotentiaali on hyvä. Rikkaruiskutukset ovat syyskasveille pääosin tehty ja säädettä on ajettu osin kahteen, jopa kolmeen kertaan, jotta kasvusto pysyisi pystyssä ja hyvälaatuisena. Kevätviljat ovat hyvässä kasvussa ja orastuneet tasaisesti. Ensimmäiset rikkaruiskutukset kevätviljoille on jo tehty, mutta pääosa niistä pääsee vauhtiin tämän ja ensi viikon aikana. Viime kesän kuumuuden vuoksi monella tilalla ajettiin rikkoja kevyemmillä annoksilla. Tämän vuoksi monilla pelloilla on suuri rikkapankki, minkä vuoksi rikkaruiskutuksiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Taimettuvista rypsi- ja rapsikasvustoista kannattaa tarkkailla kirppoja sekä kaalikoita. Viilennyt sää on vähentänyt kirppojen määrää, mutta tämän viikon helle voi lisätä kirppamääriä. Niiden torjuntakynnys on 1 kirppa/sirkkataimi.

Säilörehu

Säilörehu on kasvanut hyvin johtuen nurmille otollisista sääolosuhteista. Nurmi on versonnut hyvin. Täydennyskylvöt ovat onnistuneet hyvin, koska maassa on ollut koko kevään hyvin kosteutta. Tuleva ensimmäinen rehusato tulee olemaan hyvä määrältään ja laadultaan, kunhan ensimmäisestä niitosta ei myöhästytä. Ensimmäistä satoa aletaan tekemään tämän viikon lopun ja vauhtiin päästään ensi viikon aikana.

Peruna

Perunan istutukset ovat loppusuoralla. Yli 80% perunan istutuksista on tehty. Sateet keskeyttivät istutukset useaksi päiväksi toukokuun loppupuolella. Istutukset saadaan valmiiksi kesäkuun ensimmäisen viikon aikana. Ruoka- tai tärkkelysperuna ei ole vielä tullut taimelle. Rikkatorjunta on ajankohtaista aikaisimmin istutetuilla peltolohkoilla. Kesäperuna on pienellä taimella ja ajankohtaan nähden normaalissa kehitysvaiheessa. Sitä voi odottaa saatavan heinäkuun toisella viikolla. Tätä ennen on tarjolla varhaisperunaa muista maakunnista.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.