AJANKOHTAISTA KASVINTUOTANNOSTA 11.5.2020

12.05.2020

Kevään kylvötöissä on päästy hyvään alkuun, mutta jossain ollaan vielä täysin alkutekijöissä. Kylvötöitä on vapun jälkeen tehty vauhdikkaasti. Sateet ovat pysyneet poissa viime viikon ajan, mutta Äitienpäivän lumisade pysäytti kylvötyöt. Yöpakkasia on edelleen ollut useina öinä ja näyttää jatkuvan koko tämän viikon. Pakkanen ei ole kuitenkaan aiheuttanut tuhoja kasvustoissa. Viikonlopun sateet tulivat hyvään aikaan, koska erityisesti nurmilla ja syysviljoilla alkoi olla pulaa vedestä ja sen ansiosta loppukin routa sulaa maasta.  Maan muokkautuvuus on ollut melko hyvää maakunnassa, mutta routaa on esiintynyt paikoin. Kylvöistä on maakunnassa tehty noin 30 prosenttia. Osassa maakuntaa kylvötöistä on tehty enemmän ja vähemmän, Kyrönmaalla ollaan pisimmällä. Siellä kylvöistä on tehty noin 60 prosenttia. Osassa maakuntaa on tehty vasta 10 prosenttia. Lannan ja lietteen levityksiä tehdään edelleen, mutta suurin osa on tehty. Ensimmäisenä kylvetyt viljat ja rapsit eivät ole vielä tulleet pintaan.

 

Syysviljat
Syysviljojen kasvustot ovat koko maakunnassa tyydyttäviä. Ruis näyttää selvinneen parhaiten menneestä talvesta. Syysviljojen lannoitukset on pääosin tehty ja rikkaruiskutuksia aletaan tekemään tämän viikon aikana. Liian rehevä kasvusto on altis lakoontumiselle, mikä voi aiheuttaa sadolle laatu-, ja määrätappioita. Syysvehniä on osin rikottu tai aukkopaikkoja on täydennetty kylvämällä kevätvehnää. Syysviljan lannoituksista on pääosin tehty.

 

Nurmet
Pääosa nurmista on lannoitettu. Nurmet kaipaavat sadetta ja lämpöä lähteäkseen kunnolla kasvuun, jolloin nurmilla ravinteita päästään käyttämään. Apilanurmilla on sama tilanne. Näyttää siltä, että viime vuonna kylvetyt nurmet ovat kärsineet talvella ja erityisesti nata- ja englanninraiheinäpitoiset nurmet ovat kärsineet talven aikana. Nämä kuitenkin paikkaavat toiselle sadolle osuuttaan seosnurmissa. Täydennyskylvöt saatiin tehtyä hyvissä olosuhteissa, mutta itääkseen siemenet tarvitsevat kosteutta. Karjanlannan levitykset nurmille on valtaosin tehty. Pääosa lietteistä levitetään yleensä toiselle sadolle. Suuria jääpoltevaurioita ei ole ollut, mutta kasvustot ovat vielä harvoja.

 

Peruna
Kesäperunan ja varastoon nostettavan perunan istutukset ovat alussa. Osa pääsi pellolle jo viime viikolla, kaikki eivät ole vielä aloittaneet. Sateet ja kylmyys ovat viivästyttäneet töiden aloitusta. Maanmuokkauksia on tehty ja ne, joilla on viljaa, ovat olleet viljan kylvötöissä.

 

Tiedote: Juha-Matti Toppari 043 8252 806

Viljat: Pekka Tuomisto 0400 891 889

Peruna: Juhani Rahko 043 8250103

Nurmet: Ville Sillanpää 043 8269464

 

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.