Suomella on luomuohjelmassa suuret tavoitteet

26.11.2014

Suomella on luomuohjelmassa suuret kansalliset tavoitteet. Tavoitteena on saada 20 % peltoalasta luomutuotantoon vuoteen 2020 mennessä.  Tavoitteen saavuttaminen vaatii koko elintarvikeketjun toimivuutta aina pellolta kuluttajan ruokapöytään asti. Luomutuotannon kasvua rajoittavana tekijänä on tällä hetkellä kulutustottumukset, jotka suosivat tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita. Luomutuotteiden saatavuus on myös kysynnän pullonkaula.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo viittasi puheessaan siihen, että suomalaiset arvostavat ja haluavat kotimaista, puhdasta ruokaa. Tärkeä osa kotimaisuutta on sekä lähi- että luomuruuan arvostus.  Luomussa on myös mittavat mahdollisuudet tehdä menestyksekästä vientikauppaa. Valtion strategiassa on vahvistaa luomutuotantoa. Uudelle ohjelmakaudelle onkin varattu luomutuotannon tukemiseen 50 % enemmän rahaa kuin päättyvällä ohjelmakaudella.

Ministeri Orpolla oli uutisia myös Seleeniin liittyen. Suomessa on ollut luomukotieläintiloilla kiellettyä käyttää orgaanista seleeniä.  Ministeri Orpo kertoi, että nyt on päätetty sallia orgaanisen seleenin käyttö kansallisella päätöksellä luomukotieläintilojen rehuissa. Päätöksen taustoista kertoessaan ministeri totesi, että Suomessa pitää vastakin pystyä kansallisiin ratkaisuihin, jotka mahdollistavat kotimaisen tuotannon.

Ennen luomupäiviä Luomuliitto kokousti Seinäjoella. Luomupäivien alussa kuultiin tervehdys Luomuliiton vastavalitulta puheenjohtaja Pauli Talvitieltä. Talvitie on kuortanelainen luomuviljelijä.  Luomuliiton hallitukseen valittiin myös ProAgria Etelä-Pohjanmaan luomuasiantuntija Erkki Vihonen.

Päivän antiin kuuluivat myös katsaukset luomumarkkinoihin, Osuuskunta Kymen Luomun puheenvuoro viljelijöiden yhteistyöstä markkinoinnissa sekä tietoisku luomutuottajien mentorointiohjelmasta. Siinä kokemuksistaan kertoi Laidun Herefordin Antti Toija. Luomutuottajien yhteistyön ja tiedonvaihdon edut tulivat esille kaikissa puheenvuoroissa ja kaikkia viljelijöitä kannustettiinkin puhaltamaan yhteen hiileen.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.